Какво се случи до този час?

1320 лева е доходът, необходим за месечната издръжка на един работещ, а за тричленно семейство от двама възрастни и едно дете нужната сума е 2376 лева - това показват най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за третото тримесечие на годината. Доходът за издръжка нараства с 4,1 на сто в сравнение с второто тримесечие и с близо 20 процента на годишна база. Над 1 милион и 800 хиляди души получават под заплатата за издръжка, докато поскъпването на храните оставя все по-празна потребителската кошница. 

Държавният глава Румен Радев кани утре първата политическа сила - ГЕРБ-СДС, в президентството за консултации за съставяне на кабинет. Това обяви самият той пред журналисти преди участието си в конференция, посветена на 30 г. от присъединяването на страната ни към Европейската конвенция за правата на човека. Радев призова депутатите да не правят грешките от предишния парламент - "потъване в скандали", което "обезсмили дейността и законотворчеството им". Сякаш чули призива му, по време на първото си извънредно заседание, народните избраници от 48-ото НС гласуваха бързо и без спорове временна комисия, която да изготви проект на правилник за работата на парламента. Последва изслушване на служебната финансова министърка Росица Велкова за изпълнението на бюджета и за финансирането на дефицита. 

Частично слънчево затъмнение можем наблюдаваме днес на територията на цялата страна. За желаещите да го наорават в София, то ще започне в 12:27 ч. Максималната му фаза е в 13:37 ч. и приключва в 14:46 ч. Явлението може да се наблюдава от Астрономическата обсерватория на Софийския университет в парк "Борисова градина". От 12 до 15 ч. обсерваторията ще осигури няколко телескопа. Във Варна слънчевото затъмнение пък ще се наблюдава най-продължително - от 12:30 до 14:50 ч. Експертите съветват да не се забравят специалните за слънчево наблюдение очила, с филтър с голямо UV, или с проекция на телескоп.

Световната и европейска шампионка в щангите Боянка Костова е от няколко месеца в Сливенския затвор с ефективна присъда за разпространение на наркотици. Новината разкри "Мач Телеграф", цитиран от "Корнер". Бившата ни националка от 2012 г. се състезава за Азербайджан и спечели повечето от титлите и медалите си за тази страна, след като избра да напусне нашата федерация. С Азербайджан тя спечели световната и три европейски титли с герба на тази държава, като два пъти бе наказвана за допинг. След последната санкция преди година тя е извадена от вдигането на тежести до 2029 година. Треньорът й Лъчезар Кишкилов твърди, че Костова се е забъркала с разпространение на наркотици след отнетата титла от 2021-ва и наказанието, когато изпада в депресия.

Подробно за темите от началото на деня, чуйте в този Podcast: 

Последвайте ни вSpotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic 

Какво ни впечатли преди малко?

2818 диви животни са пострадали у нас през последните пет години. Това е само по данни на контролните органи. Повечето от тях са птици - над 2000, следвани от стотици пострадали бозайници и влечуги. Защо? С въпроса се зае природозащитната организация WWF - България. Чуйте подробностите в Podcast новините.

А какво ще кажете за това?

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС е внесла в деловодството на Народното събрание проекторешение за изпращане на военна помощ за Украйна. ГЕРБ предлага още Министерския съвет да проведе консултации в рамките на инициативата на НАТО за усилване на източния фланг, за разполагане на сили и средства, които да гарантират сигурността на страната, включително и за съвместна охрана на въздушното ни пространство.

Ето защо ви питаме:

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме във вечерния новинарски Podcast точно в 18 часа.

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините? 

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.