Защо денят започва така?

От днес в София е задължително носенето на предпазни маски за лице в закрити обществени места, предвижда заповед на регионалната здравна инспекция, която ще бъде в сила за срок от 15 дни. Маските са задължителни в лечебни заведения, аптеки, оптики, социални домове, административни учреждения и други места, в които се обслужват граждани, в градския транспорт, на железопътни гари, автогари, летище София, метростанции. Не е задължително да носите маска в заведенията, в спортните зали, както и в моловете, ако стоите в общите части. За магазините обаче се изисква маска. Изключение има и за децата до 6 години. Без маска може да се обслужват клиенти, ако има механични прегради от стъкло или друг прозрачен материал, позволяващ влажно почистване и дезинфекция. В сила влиза и изискване за спазване на дистанция на обществени места със струпване на хора, ограничават се свижданията в болниците - само за пациенти с престой над пет дни.

Американският Сенат одобри резолюция, ратифицираща протоколите за присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО, предаде "Франс прес". Горната камара в Конгреса на САЩ одобри резолюцията с огромно мнозинство при гласуването й от сенаторите от двете партии - с 95 гласа "за" срещу един "против". Заедно със САЩ държавите, ратифицирали бъдещото членство на Финландия и Швеция в Алианса, стават 23 от общо 30. За да влязат в сила протоколите за присъединяване, те трябва да бъдат ратифицирани от всички страни, членуващи в пакта.

Националният отбор на България по тенис за девойки до 18 години спечели титлата на Европейското отборно първенство във Франция, предаде "Корнер". Това се случи след победа над Словакия с 2:0 на финала. Това е първа титла в историята за националния отбор за девойки до 18-годишна възраст от Европейско първенство. Българките спечелиха шест последователни победи, за да стигнат до първото място. На полуфиналите те победиха водача в схемата Чехия, а на четвъртфиналите се наложиха над Унгария.

Подробно за темите от началото на деня, чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

Полицията в Испания разследва около 50 случая на жени, които са били убодени с медицински спринцовки в нощни клубове или по време на парти - тенденция, която наскоро привлече вниманието на властите и в други европейски страни, съобщи "Асошиейтед прес". Какво е ясно до момента, чуйте в новините.

А какво ще кажете за това?

Парното може да поскъпне с 20% в средата на зимата, от 1 януари - това заяви в сряда Пламен Младеновски, директор на дирекция в КЕВР. Причината е вдигането на цената на газа с 60%, което се очаква през август. Шефът на регулатора Иван Иванов обаче заяви, че никой с авторитет с днешна дата няма да прави прогнози на цените след три месеца при тази динамика на движението им, пише "24 часа".

Междувременно правителството обяви, че създава кризисен щаб, който да се заеме с осигуряване на доставки на газ и за овладяване на енергийните цени. А служебният министър на енергетиката Росен Христов заяви, че ситуацията с доставките на газ е сериозна, дори критична. По думите му има недостиг на договорените количества доставки до края на годината. "Има до септември, но крайно недостатъчни са до края на годината", каза той и уточни, че седемте танкера с природен газ не са договорени, а са на ниво оферта. От "Продължаваме промяната" отговориха на тези заявки с апел да не се всява страх сред населението и заявиха, че приоритет на служебното правителство трябва да е да осигури надеждни доставки, като не трябва да се забравя, че най-големият проблем на руския газ е, че може да бъде спрян по всяко време.

Ето защо ви питаме:

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме в обедния новинарски Podcast точно в 12 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините?

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.