Защо денят започва така?

Започват денонощни проверки по пътищата у нас. Те са част от спешните мерки за намаляване на катастрофите, обсъдени по време на вчерашното заседание на държавната консултативна комисия по безопасност на движението по пътищата. Ще бъдат проверявани шофьорите на автобуси и тежкотоварни автомобили. Предвижда се поставяне на нова маркировка и подрязване на клони. Допълнително пътните полицаи ще завишат проверките за поставяне на предпазни колани - близо 90% от хората признават, че не ги поставят, когато пътуват на задните седалки, стана ясно по време на заседанието в Министерския съвет.

Нови сражения и взаимни обвинения между Армения и Азербайджан в Нагорни Карабах. Според съобщения в руските новинарски агенции, които се позовават на арменското министерство на отбраната, азербайджанските войски са атакували арменски позиции на три места с артилерия и едрокалибрени оръжия. Междувременно азербайджанското министерство на отбраната в Баку заяви, че боевете са били предизвикани от мащабен арменски опит за саботаж. Двете страни са в конфликт от десетилетия заради Нагорни Карабах, който исторически е с преобладаващо арменско население, но юридически е бил част от Азербайджан по времето на Съветския съюз, отбелязва ДПА.

Едмонд Назарян се класира на финала на световното първенство по борба в Белград в категория до 60 килограма класически стил. Младата ни звезда победи японеца Кеничиро Фумита и днес ще спори за световния връх срещу Жоламан Шаршенбеков от Киргизстан. Назарян има златен и сребърен медал от европейски първенства, но това ще бъде първото отличие за 20-годишния ни талант от световното първенство.

Сребърен медал за България донесе Кирил Милов в категория до 97 килограма класически стил. За съжаление родният борец не успя да се справи с Артур Алексанян във финала. Арменецът, който е най-титулуваният атлет в историята на страната си, победи с 5:1 и завоюва своята четвърта световна титла, която прибави към пълния си комплект олимпийски медали и петте златни отличия от европейски първенства. Медалът на Кирил Милов бе втори сребърен за него от световно първенство.

Подробно за темите от началото на деня, чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

Астронавтката Ана Фишър ще отговаря на въпроси на деца в рамките на второто издание "Ало, Космос! Говори България!", предаде БНР. Какво са подготвили децата и до какво друго ще се докоснат по време на събитието, чуйте в новините.

А какво ще кажете за това?

В пъти са се свили предизборните дарения за "Продължаваме промяната" в сравнение с кампанията от есента на миналата година, показват междинните отчети на партиите пред Сметната палата. Общо 308 хиляди лева е привлякла формацията на Кирил Петков и Асен Василев за вота на 2 октомври, а за цялата кампания през ноември 2021 г парите са били 6 пъти повече. Дотук няма дарения от най-големия спомоществовател в предната кампания - бившият транспортен министър Николай Събев.

По традиция дарения не приемат ГЕРБ и ДПС, затова и те не са отчели нищо. От партиите в 47-ото НС такива не е декларирала и "Възраждане". За вота през ноември тя получи 3 дарения за общо 12 480 лв. 8 дарения от симпатизанти за общо 5200 лв. е получила БСП, а "Демократична България" е получила общо 250 лв. от двама симпатизанти, а от трима кандидати за депутати има непарични дарения, пише "24 часа".

Ето защо ви питаме: 

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме в обедния новинарски Podcast точно в 12 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините? 

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail [email protected], като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.