С какво ще запомним този ден? 

"Много подводни течения, много реваншизъм и малко политическа воля - това е, което наблюдаваме днес" - още от коментара на политолога проф. Анна Кръстева за ситуацията след третите предсрочни парламентарни избори чуйте в Podcast новините. 

И още от темите, които ще чуете:

На първата си пресконференция след изборите, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията му ще инициира контактна група за преговори за ново правителство. Сред поканените да бъдат медиатори в преговорите ще са знакови политически лица като президентът Росен Плевнелиев и Соломон Паси. Предложението на Борисов е всички партии и коалиции, които влизат в следващия парламент, да седнат да преговорят по приоритети, тъй като "народът не дава на никого самостоятелно право да управлява, а казва: Стига сте враждували, намерете начин". Сред най-важните приоритети Бойко Борисов определи войната в Украйна, инфлацията, енергийната сигурност, влизането в еврозоната, социалната справедливост. Борисов подчерта също, че не желае да е премиер, министър или депутат и че ГЕРБ е готова да подкрепи социалния пакет на Асен Василев и съдебните реформи на "Демократична България", стига всички да отидат и да заявят ясно какво предлагат. В съобщение до медиите президентът от 2012-а до 2017-а година Росен Плевнелиев потвърди, че е приел поканата да бъде част от контактната група.  

55-годишен мъж е загинал, а две жени - на 53 и на 42 години, са в неизвестност след взрив в оръжейния завод "Арсенал". Това обяви на брифинг апелативният прокурор на Пловдив Тодор Деянов. Заради опасност от вторични взривове спасителни действия за изчезналите жени не бяха предприети до 16 часа следобед, тъй като се очакваше група сапьори да обезопаси района. В разрушения цех се работело с изделия със звуково светлинен ефект - фойерверки и сигнални ракети. Предстои да бъде назначена проверка с участието на всички институции, които имат отношение към подобен тип дейност. Засега работата на завода няма да бъде спирана.

Родният тенисист Адриан Андреев и френският му опонент Корентен Муте отнесоха сериозни глоби заради грозните сцени, които сътвориха след края на мача си в Орлеан. Тогава вместо да се поздравят след края на двубоя, който Андреев спечели, двамата се сдърпаха и опитаха да се сбият, като се наложи намесата на съдията на стола, който слезе да разтървава тенисистите. Заради грозните и изключително рядко срещани действия за този спорт, двамата замесени ще платят глоби от по 10 000 евро, съобщава френският "Ла Републик". Версията на Андреев за спречкването бе, че Муте го е провокирал и обиждал през целия мач, а по време на загрявката дори умишлено е изстрелвал топката в тялото му с всичка сила. Андреев дори затвърди думите си с публикуване на запис от загрявката. Според АТР родният тенисист, който е №211 в ранглистата е спечелил 31 761 евро от наградни фондове през сезона, като сега ще трябва да плати огромна част от тях под формата на глоба.

С какво още ще запомним този ден, чуйте във вечерните Podcast новини:

 

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко? 

Новият световен шампион по умствена скоростна математика за деца до 12 години е българче. Това е Калоян Гешев от шести "Ж" клас на 125-о средно училище "Боян Пенев" в София. За Podcast новините майката на Калоян - Румяна Гешева, казва, че скоростната математика "му идва от вътре" и че полага и много усилия, за да се подобрява, но основно дължи постижението си на вътрешна мотивация. Преди време даровитото момче спечели и "България търси талант", като впечатли с уменията и журито, и публиката.