С какво ще запомним този ден? 

"Както и да бъде наречена една управленска конфигурация, трябва да е ясно кой носи политическата отговорност. Предложението на ГЕРБ изглежда като опит да се абдикира от такава - още от коментара на политолога Ралица Симеонова чуйте в Podcast новините.

И още от темите, които ще чуете:

Взривеният на Кримския мост камион никога не е бил в България, това е установила проверката на службите за сигурност у нас, която бе наредена от служебния премиер, съобщиха от правителствения пресцентър. Според твърденията на руски медии взривеният на 8 октомври 2022 г. камион е превозвал полиетиленово фолио. Проверката на българските служби е установила, че стока със сходни характеристики е въведена на територията на страната ни от друга членка на ЕС в контейнер с надлежно оформени документи под режим транзит. По време на престоя на въпросната стока у нас, тя е била под митнически надзор и е напуснала страната в същия контейнер през пристанище Бургас на 17 септември 2022 г. в посока към държава, различна от Русия. От проверката станало ясно и че контейнерът, с който стоката е напуснала България, не е бил на взривения камион. Цялата информация по случая е предоставена на прокуратурата, се казва още в съобщението.

Нови удари бяха нанесени в Киевска и Одеска области и в Запорожие. Най-малко един човек е загинал след като рано сутринта 12 ракети са ударили град Запорожие, по данни на местните власти. С това жертвите на масирания руски обстрел през изминалите 48 часа стават 19, ранените са над 100. Поразени са обществени сгради, атакувана е топлоелектрическа централа в района на град Виница. Сирените за въздушна тревога са се включили и в Киев, а властта прикани хората да не излизат от укритията. Светът остро осъди руските ракетни атаки в Украйна. САЩ ги определиха като "брутални" и обещаха още военна помощ за Киев. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че е "дълбоко шокиран" от случилото се. В съвместна декларация президентите на България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия също осъдиха масовите руски бомбардировки срещу украински градове. Лидерите от формата Б9 призовават за незабавното преустановяване на атаките срещу цивилни цели, "които в съответствие с международното право се третират като военни престъпления".

Отбори от аматьорския футбол изтеглиха Левски, ЦСКА и Лудогорец за старта на тазгодишното си участие в Купата на България, предаде "Корнер". Носителят на трофея Левски ще има визита в Сандански на местния Вихрен, а финалистът от миналия сезон ЦСКА, ще има също много интересно гостуване на Гигант от град Съединение. Шампионът Лудогорец пък стартира в Казанлък с мач срещу местния Розова долина. Голямата новина дойде при изтеглянето на двойките за втория кръг, където потенциално един срещу друг ще се изправят Лудогорец и Левски в Разград. По програма изтеглените два кръга са предвидени за последните дни на ноември и за 7 и 8 декември. 

С какво още ще запомним този ден, чуйте във вечерните Podcast новини:

 

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко? 

Есенно-зимният сезон върви ръка за ръка с увеличаване броя на заразени с респираторни вируси. Как обаче да различим дали става дума за COVID-19, за настинка или за грип? От здравното министерство уточняват, че най-добре е да се направи лабораторно изследване, тъй като е трудно да се постави диагноза само на база симптоми, защото в повечето случаи те се припокриват. И все пак има разлики, какви са - чуйте в Podcast новините.