Какво се случи до този час? 

Комисията за енергийна ефективност и енергийна бедност към Министерския съвет, с помощта на учени от БАН, е разработила дефиниция и е оптимизирала критериите за определяне на енергийна бедност. В етап на финизилиране сме и на Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. Това открои като важни стъпки към определянето на енергийно бедни домакинства у нас служебният вицепрмиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов по време на дискусия "Да намалим сметките - енергийната бедност и цените". Приемането на дефиниция за енергийна бедност, както и на решителни мерки за справянето с нея, е ангажимент на страната ни по Плана за възстановяване и устойчивост, който трябва да бъде изпълнен до края на годината. За целта е нужен честен разговор между заинтересуваните страни, както и политическа воля за решения, влияещи върху живота на над два милиона българи, казват организаторите. Именно за да започнат този разговор от Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент организират днешната дискусия, която събира на едно място министри, народни представители, членове на Европейския парламент, институции, синдикати, работодатели, местни власти и неправителствени организации.

Депутатите се заеха с окончателното гласуване на промените в Изборния кодекс. Мнозинството в парламента запази район "Чужбина", остана и старият режим за разкриване на секции извън страната, след като ГЕРБ се отказаха от тези свои предложения. Депутатите подкрепиха да няма вече кабини за гласуване, като те да бъдат заменени с паравани и такива да има и при хартиеното, и при машинното гласуване. Отхвърлено бе предложението на "Демократична България" за създаване на преброителни центрове, в които да се броят хартиените бюлетини след края на изборния ден. Декларациите ще продължат да се попълват пред изборните секции, но това няма да става пред членовете на Секционните избирателни комисии, както искаха от "Продължаваме промяната".

Пострадалият при вчерашното срутване на скална маса машинист на влака Бургас - София ще претърпи операция на гръбнака, съобщиха от болница "Свети Георги" в Пловдив. Движението по подбалканската жп линия между Клисура и Христо Даново е възстановено, след като цяла нощ влаковете се отклоняваха през Пловдив. Близо 200 кубика скална маса се срути върху линията от новообразувано свлачище в района. Заместник-министърът на транспорта Красимир Папукчийски коментира, че свлачището е тръгнало 30 минути след като по трасето е направена проверка.

Аржетниа, Полша и Австралия се присъединиха към Франция и вече са осминафиналисти на Световното първенство от групите "С" и "D", предаде "Корнер". Франция загуби с 0:1 от Тунис в последния си двубой, но това нямаше никакво значение за световните шампиони, които предварително си бяха осигурили място в следващата фаза. Голямата сензация дойде от другия стадион, където по същото време Австралия победи Дания с 1:0 и по този начин за втори път в своята история ще бъде част от елиминациите на Мондиал. Щастлива развръзка имаше за Лионел Меси и Аржетнина, които победиха Полша с 2:0 и по този начин спечелиха своята група, макар всичко за тях да започна с кошмарна загуба от Саудитска Арабия преди седмица. Силната игра на аржентинците им залужи първото място, като техен опонент в следващата фаза ще е Австралия. В другия мач от групата вчера, Мексико победи Саудитска Арабия с 2;1, но това не бе достатъчно за ацтеките, които отпадат от турнира заради по-лошата си голова разлика от Полша. Така поляците продължават напред, където ги очаква среща със световния шампион Франция.

Подробно за темите от началото на деня, чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

"Делото на годината" бе наречен успех на майка, осъдила "Майчин дом" заради това, че лекарите не са предприели достатъчно, за да установят, че плодът ѝ има малформации и така са я лишили от възможността за аборт по медицински причини.

А какво ще кажете за това? 

Депутатите от енергийната комисия спират "Лукойл" да изнася горива. В сряда те обсъдиха законопроекта на ДПС, с който се предлага износът да се забрани, и го подкрепиха на първо четене. По време на дебатите вицепремиерът Христо Алексиев и министърът на икономиката Никола Стоянов заявиха, че ако рафинерията в Бургас не може да изнася, ще трябва да спре работа. Причината е, че при преработката на нефт се получавали и продукти, които не се потребяват у нас и отиват за други държави. Според двамата министри, а ако това се спре, складовете на "Лукойл Нефтохим" ще се напълнят, а заводът няма да може да работи заради технологични причини.

Ето защо ви питаме:

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме във вечерния новинарски Podcast точно в 18 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините? 

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.