Защо денят започва така?

Най-малко 8000 души са загиналите при унищожителните земетресения в Турция и Сирия, а броят на ранените надхвърли 34 хиляди души. Бедствено положение е в сила в 10 области в Турция. Държавата впрегна в спасителните операции 12 000 спасители и 9000 войници. Помощ във вид на специалисти, оборудване, облекло и други стоки от първа необходимост дойде от 70 държави, включително и от България. Министърът на външните работи на Сирия отправи апел към Европейския съюз да помогне на пострадалите, въпреки санкциите, наложени на сирийската държава заради жестокостите в гражданската война. В момента не може да се осъществи връзка с огромни части от региона поради повреда на комуникационните мрежи.

Спешни мерки от Брюксел искат България и още четири държави, които са близо до Украйна. Проблемът е вносът на евтино украинско зърно. Така у нас, българското - залежава по складовете и не може да бъде пласирано. Подобна е ситуацията и в други страни. Затова искането е Европейската комисия да отвори кризисен резерв за подкрепа на зърнопроизводителите. По данни на браншовата асоциация заради намалените приходи производителите се задъхват, а предстоят нови разходи покрай пролетната сеитба и подхранването на есенниците, предават БНТ.

Въпреки колебливия си сезон в Световната купа, френската звезда Алекси Пентюро спечели първата дисциплина от Световното първенство по алпийски ски - комбинацията. Само на няколко километра от родното си място, Пентюро успя да даде най-добро общо време от двете спускания и така за трети път стъпи на световния връх. Той спечели комбинацията през 2019-а, преди две години остана на второто място, а днес отново се окичи със злато. Пред родна публика той премина супергигантския слалом, оставяйки само на 8 стотни зад себе си големия фаворит от Австрия - Марко Шварц. Бронзът отиде за друг австриец - Рафаел Хаасер. Това се случи само ден, след като същото стори и по-голямата му сестра Рикарда.

Подробно за темите от началото на деня чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

Днес светът отбелязва Международния ден за безопасен интернет. Започнал като инициатива на Европейския съюз, Денят отдавна излиза извън рамките му, и през миналата година бе отбелязан в над 120 държави на всички континенти. Върху какво се фокусира общественото внимание на този ден, чуйте в сутрешните Podcast новини. 

А какво ще кажете за това?

Притеснено от истеричните цени, които могат да спрат България да въведе еврото от догодина, правителството се зае с тяхното укротяване. Премиерът Гълъб Донев свика във вторник на извънредно заседание министри, в чиито ресори са секторите, които произвеждат инфлация. Поставена им бе задача да следят цените на 35 храни. Контролът ще е от производителя до потребителя, или от митницата, ако стоката е вносна. Всяка седмица ще се прави анализ къде са най-големите маржове, ще се прави и сравнение с цените в другите европейски държави, особено там, където има вериги, които работят и у нас - например Франция, Испания, Германия и централноевропейските страни. Правителството ще прави анализ, за да е ясно трупа ли някой свръхпечалби на гърба на потребителите. Донев заяви, че досегашните наблюдения на пазара показват 20-30% увеличение на цената от производителя до магазина. Други министри отбелязаха, че надценката при много стоки е по-висока - 40 и дори 50%. Премиерът коментира, че не вижда основание за тези високи маржове, след като цените на електроенергия, газ, горива и транспорт са паднали, пише "24 часа".

Ето защо ви питаме:

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме в обедния новинарски Podcast точно в 12 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините?

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни на e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставите име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.