Остават ли младите хора у нас трайно безразлични към обществено-политическия живот или напротив - ангажират се със злободневните теми на деня? Как се справят политиците с проблемите, от които се вълнува Поколението Z?

Участници:
Виктор Колев, Надежда Изворова, Илиян Халваджиев, Лазар Лазаров, ученици в 12 клас на ГПЧЕ "Ромен Ролан", Стара Загора
Радан Кънев, евродепутат от Групата на Eвропейската народна партия
Екатерина Бояджиева, преподавател по философия
Моника Тодорова, управител на Международен младежки център, Стара Загора
Давиде, студент във Факултет по политически науки в Милано (продукция на Radio 24 II Sole)
Баиба, Латвия, 18 години (продукция на Latvijas Radio)
Катрин, Латвия, 17 години (продукция на Latvijas Radio)

Остават ли младите хора у нас трайно безразлични към обществено-политическия живот или напротив - ангажират се със злободневните теми на деня? Как се справят политиците с проблемите, от които се вълнува Поколението Z?

От какви източници генерацията на прага на живота се информира за заобикалящия ни свят? Отговорите дават ученици от 12 клас на Гимназията с преподаване на чужди езици "Ромен Ролан" в Стара Загора, избрали профил "Философия и политика" и "История". Това са Виктор Колев, Надежда Изворова, Илиян Халваджиев и Лазар Лазаров.

Разговор с ученици от 12 клас на същата гимназия проведе неотдавна евродепутатът от ЕНП Радан Кънев. Той споделя своите впечатления от срещата: "Това, което виждам - младите знаят доста повече за това как функционира ЕС, отколкото хората на средна възраст и особено по-възрастните в България. Това обективно се дължи на факта, че те в своята учебна програма получават известна информация. Аз мисля, че те изпитват значителна апатия към партийната политика в България, но в никакъв случай не изпитват апатия към големите политически въпроси на тяхното собствено бъдеще".

В отговор на въпрос Радан Кънев казва, че у нас интересът на младите към политически и икономически въпроси е по-силен. На този фон за техните връстници в западна Европа темата за климатичната политика е абсолютният номер едно.

Поколенията са различни и различно образовани, затова разговорът за политиката е труден за част от обществото, споделя преподавателката по философия Екатерина Бояджиева.

Международният младежки център (ММЦ) в Стара Загора има почти 10-годишна история. За това време над 5000 младежи от областта са преминали през различни обучения и активности, институцията се утвърди като инкубатор за развитие на идеи и инициативи, насърчаващи гражданската активност сред младежката общност в региона, разказва управителят на Центъра Моника Тодорова.


Подкастите от поредицата "Generation Z / Поколение Z" са съдържание, предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с Dir.bg.