С какво ще запомним този ден?

За първи път у нас Конституционният съд разглежда въпроса за пола и дали в Конституцията става дума за биологичния му смисъл. Според съда понятието трябва да се разбира само в неговия биологичен смисъл. Въпросът беше поставен пред конституционните съдии от Гражданската колегия на Върховния касационен съд. Предстои Конституционният съд да обяви мотивите си, в които се очаква за първи път да се анализира въпросът за пола, включително и в контекста на практиката на Европейския съд по правата на човека и на Съда на Европейския съюз.

Изследването за антитела не може да служи като "зелен сертификат", тъй като положителен резултат от подобно изследване не може да изключи протичаща инфекция и не дава информация за момента на заразяване. Така отговориха от Здравното министерство (позовавайки се на становище на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията) на искането на ресторантьорския и туристическия бранш за подобна мярка.

Има голяма вероятност за интензивна грипна епидемия през тази зима. Хората, които желаят да се ваксинират срещу грип, е добре да го направят до началото на декември - още от коментара на общопрактикуващия лекар д-р Виктория Чобанова чуйте в този подкаст.

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic