Какво се случи до този час? 

Един човек е загинал, а няколко са пострадали при взрив в завод "Арсенал" в Казанлък, съобщи БНТ. По информация на пожарната сигналът е подаден в 11.04 часа. Две противопожарни коли от Казанлък са изпратени към оръжейницата, както и екипи на полицията и Спешна помощ. Очевидци съобщават, че е имало изключително силен взрив и над района има тъмен облак.

"Прокуратурата взе в свои ръце вътрешнопартийния преврат в БСП" - за това алармира на брифинг пред медиите лидерът на Социалистическата партия Корнелия Нинова. По думите ѝ тя е получила призовка да се яви на разпит, да предостави на прокуратурата запис и заверени стенограма и протокол от заседание на Националния съвет на 28 август и да връчи призовки на други членове на Националния съвет - организационния секретар Борислав Гуцанов и заместник-председателката на контролната комисия Гергана Алексова. Образуваната прокурорска проверка била по жалба на Кирил Добрев. Нинова се обърна към главния прокурор Иван Гешев с думите "Свършиха ли дрогираните шофьори, свършиха ли изнасилвачите, че се занимавате с БСП?! Прокуратурата не е инструмент за правосъдие и справедливост, а е бухалка за неудобните".

Великобритания е изправена пред значителен риск от недостиг на газ тази зима, което може да повлияе на доставките на електричество, смятат от енергийния регулатор Ofgem. Световните агенции отбелязват, че газовите електроцентрали генерират между 40 и 60% от електроенергията на Острова. В съседна Гърция енергийният регулатор предлага извънреден план за действие, в случай на криза със снабдяването с природен газ. Той предвижда битовите потребители, болниците, училищата, летищата и търговските обекти да бъдат категоризирани като защитени потребители и ако се наложат прекъсвания в снабдяването със синьо гориво, те последни да бъдат засегнати. А в северната ни съседка Румъния дирекцията срещу тероризма и организираната престъпност, заедно с разузнавателните служби, разследват потенциален икономически шпионаж в полза на "Газпром". Разглеждат се данни за теч на информация за запасите от нефт и газ от няколко находища в Западна Румъния, извършвани след 2008-а година, като данните били изпращани в Москва. 

Сензационна кандидатура за домакинство на футболния Мондиал 2030 ще бъде официално обявена утре. Украйна ще се присъедини към иберийската кандидатура на Португалия и Испания за организиране на световното първенство, съобщава The Times. Очаква се партньорството да бъде обявено официално в сряда след среща в централата на УЕФА в Нион, Швейцария, уточнява "Корнер". Заинтересованите страни вярват, че войната с Русия ще е приключила навреме, за да се възстанови страната и да бъде сред домакините на най-големия футболен форум.

Подробно за темите от началото на деня, чуйте в този Podcast: 

 

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко? 

Бивш държавен глава съди голяма медия заради това, че го наричала "расист" и "руски лакей", а той от своя страна я определя като "разпространител на фалшиви новини". Сигурно се додещате в коя западна страна се случва това? Чуйте в обедните Podcast новини. 

А какво ще кажете за това?

Изминаха два дни от предсрочните парламентарни избори, а изход от политическата криза все още няма. Чуха се коментари, че за съставяне на правителство трябва да се търси нестандартно решение. Според едни това може да бъде коалиция между категорични политически противници, а според други удължаване живота на служебното правителство назначено от президента Румен Радев. Трети пък казват, че избори ще има, докато не се види категоричен победител. 

Ето защо ви питаме:

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме във вечерния новинарски Podcast точно в 18 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините? 

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.