С какво ще запомним този ден? 

Меморандумът, според който страната ни започва подготовка за сечене на еввромионети, е стъпка в правилната посока по пътя на България към еврозоната - още от коментара на София Касидова, бивш заместник-министър на икономиката, а сега ръководител на екип за стратегическо развитие, пазари и икономически анализи в Българската банка за развитие, чуйте във вечерните подкаст новини.

И още от темите, които ще чуете:

С 14 гласа "за", нито един "против" и само един "въздържал се" мина на първо четене в парламентарната Комисия по енергетика законопроектът на "Демократична България", който урежда поемане от държавата на предприятия от критичната енергийна инфраструктура. По време на дискусията всички изказали се подкрепиха проекта, като стана ясно, че в него ще бъдат предложени и направени уточняващи промени, но не и такива по принцип. С тези текстове се дава възможност за държавен контрол върху "Лукойл".

Софийският апелативен съд потвърди присъдата на предишна инстанция на Кристиян Николов от девет години затвор и лишаване от право да управлява автомобил за 10 години. Обвинението срещу него е за причиняване на смърт по непредпазливост. На Великден преди две години, под влиянието на три вида наркотици, Николов блъсна автомобила на Милен Цветков на червен светофар в София, а впоследствие журналистът почина. 

Главната прокуратура на Германия обяви, че е спряла опит за държавен преврат в страната. Германската полиция е задържала 25 членове на крайнодясна "терористична група", планирала щурм на Бундестага с малка въоръжена група. Целта била създаване на условия, които да провокират гражданска война, атака на електроцентрали и сваляне на федералното правителство. Разследването е започнало през август, а заговорът започнал миналия ноември. Срещу 50 мъже и жени са повдигнати обвинения за създаване на терористична организация с цел да свалят конституционния ред на Федерална република Германия и да създадат държава по модела на Германския райх от 1871 г.

С какво още ще запомним този ден, чуйте във вечерните Podcast новини:

Какво ни впечатли преди малко? 

Лекари в Бургас спасиха живота на 11-годишно момче, което погълнало млечен зъб, докато спяло. Подробностите чуйте във вечерните Podcast новини.