С какво ще запомним този ден?

Потребителите в момента се държат доста разумно и рационално. В дългосрочен план да запазят тази рационалност и когато гласуват - как изборите се отразяват пряко на харчовете ни, във вечерните Podcast новини говори Красен Станчев от Института за пазарна икономика.  

И още от темите, които ще чуете:  

Няма механизъм, по който държавата да подпомага привилегировано едно или друго лечебно заведение - това каза на брифинг доц. Момчил Мавров - началник на кабинета на здравния министър, относно казуса със Специализираната белодробна болница във Варна, която е в тежко финансово състояние. Лекарите не са взимали заплати от 10 месеца, а токът бе спрян, след натрупани задължения. Лечебното заведение е общинско търговско дружество и трябва да си поеме отговорността, категоричен е доц. Мавров.

Масови съкращения на работници подготвя руската компания "Балкани", която работи на територията на "Лукойл Нефтохим Бургас". Всички служители на предприятието са получили предизвестия за съкращения. Според синдикат "Подкрепа" причината е, че дружеството ще бъде закрито. Според публичния регистър във фирма "Балкани" работят 238 души, отговарящи за поддръжка на инсталациите на "Лукойл Нефтохим Бургас". Живко Янакиев, директор на "Бюрото по труда", казва пред БНР, че не за първи път получават уведомление за масови съкращения в дружеството, но досега не е стигало реално до такова и до неговото закриване. 

Родната надежда в автомобилния спорт - Никола Цолов, ще се състезава във Формула 3 през следващия сезон. Това е шампионат под егидата на Международната автомобилна федерация и се провежда паралелно с Формула 1 и Формула 2. В един и същ уикенд, на една и съща писта. Цолов, който през тази година спечели по убедителен начин титлата в испанската Формула 4, ще бъде част от отбора на "ART Grand Prix". Това е един от водещите отбори, а неговият пилот Виктор Мертенс спечели сезон 2022 във Формула 3. Програмата на Формула 3 за сезон 2023 предвижда 20 състезания в 10 състезални уикенда. Те ще се състоят в Бахрейн, Австралия, Италия, МонАко, Испания, Австралия, Великобритания, Унгария, Белгия и отново Италия.

С какво още ще запомним този ден, чуйте във вечерните Podcast новини: 

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

Европейският съюз е най-предпочитаната сила за партньор сред българите - и в икономическата сфера (от 42 на сто), и в сферата на сигурността (от 40 на сто). Това сочи проучване на общественото мнение, проведено от "Галъп интернешънъл" в 64 страни.