Защо събития във Втората световна война доказват недвусмислено ролята на храната за генетичното ни и физиологично развитие? Защо в САЩ има затлъстяване? Как влияе сезонното хранене?

Защо например е добре да ядем баница, боза и кисело мляко? Защото например и нашите предци са се хранили така и ние имаме тази еволюционно обусловена метаболитна система се справя с този тип храни, които са характерни за нашата географска ширина.

"Все повече говорим за диети и модерни режими на хранене. Често проектираме идеите и предпочитанията си и върху нашите деца. Но храната не е само източник на необходимите за тялото градивни единици и енергия, а и много силен модулатор на нашата генетика. Ето защо, когато се храним нездравословно, ние повлияваме нашата генетика, а оттам и цялостната ни физиология. И тази надгенетична (епигенетична) информация се предава и в нашите поколения" - това казва доц. д-р Милена Георгиева от Института по молекулярна биология към БАН.

Тя участва в новия епизод на подкаста "Trendy", посветен на храната и как тя влияе на здравето и живота ни. Поводът е събитието "Science Night ЗЕЛЕНО" в Музейко.

"Радвам се, че има такава вълна на осъзнатост, особено при младите хора за това как да се хранят, за да бъдат по-здрави, да запазят своите репродуктивни способности и да предадат качествена генетика на своите деца" - казва доц. Георгиева.

Чуйте аудиото!

Много силни научни доказателства има че храненето оформя външно и вътрешно физиологията на човека. Страните, които имат висок процент на затлъстяване се характеризират с висок процент хронични незаразни заболявания - сърдечно-съдови, нервнодегенеративни, автоимунни заболявания.

"Всичко това е свързано с начина на живот и диетата, която консумираме ежедневно" - допълва Милена Георгиева.

Кога храната е лекарство?

Защо в Япония и Италия има най-много дълголетници?

Защо племе в Южна Америка променя напълно вида си в следствие на промяна в храненето?

Събитието "Science Night ЗЕЛЕНО" в Музейко е на 25 ноември 2022 от 19:30

Снимки: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic