Тема на този епизод на Trendy са зелените пространства в рамките на градовете. Гост е Адриана Михайлова, която е градски активист, комуникационен мениджър и участник във форума Green Transition.

"Малките примери правят по-голямата картина да изглежда по-добре. В рамките на Столична община има програма наречена "Зелена София", при която всеки с учредена кооперация може да кандидатства и да получи средства за озеленяването и култивирането на пространството около кооперацията си. Примерите за освежаване на градското пространство са безброй - от обновяването на градинката пред блока до обживяването на цели сгради", споделя Адриана Михайлова.

"Реките на София е инициатива на фондация "Колектива" и започна като фестивал в София с цел да покаже колко много реки преминават през града, които могат да бъдат използвани като паркове и пространства за събития свързани с изкуство, спорт и общуване между хората. Тази инициатива се разрасна последните години и "Колектива" успешно насочва вниманието към различни реки и пространствата около тях и в други градове. Сред тях са Русе, Велико Търново, Троян", разказва за фестивала Адриана Михайлова.

"Инициативата цели да постави по-широк въпрос свързан с опазването на реките в градска среда, в София конкретно са налице много проблеми, като незаконната канализация. Тази нередност може да се реши с преустройството на реките, като се интегрират и се ползват като паркова площ. Целим да събудим въображението на хората за това как може да изглежда това място и как може да се използва ежедневно", допълва тя.

Градските парковете също се развиват. Такъв пример е Бизнес парка в Младост, който днес се ползва не само от работещите около него, а и от жители на квартала.

Чуйте повече в аудиото!

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic

Източник: Green Transition/колаж: Траяна Генчева, Dir.bg.