"Как да усвоим здравата агресия? Здравата агресия е любовен акт. Тя се нарича още спокойна сила и топла категоричност, когато не крием истините, с почит, със зачитане, с уважение към другия, така че той да види, че ни пука за него. Но садизмът и мазохизмът, болните форми на агресия - също са човешко творение". Това казва психотерапевтката Мадлен Алгафари в новия епизод на аудио подкаста на Dir.bg "Trendy".

Мадлен беше една от отличените дами в инициативата за поощряване на героините на нашето време "She's the one".

Разговорът е положен в контекста на препятствията пред психиката ни в последните две години. Според Мадлен можем да мислим трудното като възможност за урок, а не като наказание: "И преди пандемията и войната ние сами си правехме живота по-труден с многото заблуди и неверни гледни точки към живота и неосъзнатост, властовата невроза и емоционалната интелигентност. Но човек, ако реши да търси баланса - започва да вижда тези неща и да прави ходове навътре".

Предметът "Самопознание" е по-важен от всички други предмети в училище според психотерапевтката, която напомня и че вглеждането навътре и първата стъпка към баланса в живота ни: "Животът не се основава на конкуренцията, а на адаптирането и сдружаването. И ако човек балансира между двете - ще може да се справя и в трудни ситуации".

В контекста на войната е коментиран и психологическия профил на Владимир Путин и как формите на насилие в детството променят човешкото същество.

"Зад всеки насилник се крие бивша жертва. На този свят има жертви на други жертви. Но има един вододел, в който всяка жертва има възможност да избере - дали да стане реваншистки настроена и да си връща или да стане спасител", казва Мадлен Алгафари.

Снимка: Радич Банев

И още в епизода:

- "Изборът "как да преживявам случващото се" е индивидуален".

- Доколко е полезно личното капсулиране извън социалния живот и къде са границите? "Нито една потребност не можем да задоволим сами", обяснява специалистът.

- "Когато останем по тъга - сме най-истински и човеколюбиви. Неестествено е нейното потискане, защото то носи болестите".

Вижте и видеото на Мадлен Алгафари в "She's The One" тук.

Чуйте подкаста на Мадлен Алгафари "Голям да пораснеш": МадленАлгафари  - Storytel Publishing Bulgaria

Снимки: Радич Банев, Dir.bg/iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic