С какво ще запомним този ден? 

Не бива да влизаме в еврозоната без официален анализ на евентуалните последствия за българската икономика, който трябва да се изготви от БНБ, каза Георги Вулджев, главен икономист на Експертен клуб за икономика и политика. Коментарът му по темата чуйте във вечерните Podcast новини.

И още от темите, които ще чуете:

Синьото гориво може да поевтинее с 45% през следващия месец, съобщи изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева по време на откритото заседание на енергийния регулатор, на което беше обсъдено новото ценово предложение на националния доставчик. Предложената цена е 130 лв. за мегаватчас, при 233 лв. през октомври. Цената е постигната след успешни търгове за втечнен газ с два доставчика. Причините за драстичното поевтиняване са и намалените цени на международните борси и стартът на интерконектора с Гърция, по който страната ни получава пълните договорени количества азерски газ, обясни Златева. А председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов каза, че Чирен е запълнен за най-малко два месеца напред. 

Президентът Румен Радев обяви от Молдова, където днес се срещна с бесарабски българи, че в понеделник ще проведе втората консултация за съставяне на правителство. Тогава на "Дондуков" 2 за разговори ще отидат от "Продължаваме промяната", уточни държавният глава, който отново не се ангажира с дата за връчване на първия мандат. Във връзка с упреците на "Продължаваме промяната", че се намесва в сформирането на парламентарните постоянни комисии в Народното събрание, президентът каза: "Очаквам българският парламент да произвежда закони, а не евтини интриги".

След тиха битка с рака ни напусна един от най-светлите хора в българската журналистика - Йовка Йовчева! "Йовка е човекът еталон за вече изчезващата българска журналистика. Интервютата ѝ са вечен архив не само за радиото, но и белег за това, че смелите намират отговорите. Всички, които работихме с Йовка, имахме щастието да се докоснем до Свръхчовек - професионалист с педантичен нюх в работата си. Да познаваш Йовка е не просто да си нейн колега. С нея заобичваш работата си", написаха в сайта на Дарик радио нейните колеги, където тя изкара по-голямата част от своята кариера. След себе си Йовка оставя три деца и едни от най-смислените интервюта в българския радио ефир. Поклон пред паметта ѝ и искрени съболезнования на нейното голямо семейство от екипа на Dir Podcast!

С какво още ще запомним този ден, чуйте във вечерните Podcast новини: 

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко? 

"Близките на Никола Вапцаров са възмутени и не са разрешили използването на името му, като освен това подчертават българското самоопределение на поета" - това заявиха от Министерството на външните работи във връзка с отварянето на частен клуб с името на българския поет в Благоевград, което е по инициатива на партиите ВМРО-ДПМНЕ и "Левица".