С какво ще запомним този ден?

Рискът за 2023 година е по-скоро да не изпадне европейската и оттам българската икономика в рецесия, а не толкова какво ще се случи с потребителските цени. По-вероятно е да имаме ситуация на "спиране на инфлация", за сметка обаче на проблеми в индустриалното производство, свиване на бизнес активността и евентуално увеличение на безработицата - още от прогнозата на икономиста Лъчезар Богданов чуйте във вечерните Podcast новини. 

И още от темите, които ще чуете:

Кметът на Пловдив Здравко Димитров няма да подава оставка от поста си в общината, а само като член на ГЕРБ. Обяви го самият той след като оставката му изненадващо бе поискана през уикенда от лидера на партията Бойко Борисов с мотив "провалени важни проекти". Димитров заяви, че ще напусне единствено членството си в ГЕРБ и по-точно водената от предшественика му Иван Тотев пловдивска партийна организация. Според кмета на града той не е назначен, а избран от пловдивчани и ще продължи да работи за тях. Кметът няма да иска и оставката на заместника си Пламен Райчев и той остава в екипа му. След като приключи партийните си отношения с ГЕРБ обаче Димитров не изключва все пак промени в управленския си екип.

Часове след ужаса, който югоизточната ни съседка Турция преживя през изминалата нощ, нов трус разтърси град Елбистан в обедните часове. Той бе със сила 7,6 по Рихтер и бе най-силният вторичен трус, след този като през нощта от 7,8 по Рихтер, който разтресе градовете Адана и Алепо, близо до сирийската граница. Жертвите в Сирия и Турция са над 1500, като опасенията са, че след силния вторичен трус може рязко да нараснат. Ранени са хиляди, а спасителните операции не са спирали през целия ден. Турция се обърна към НАТО за спешни медицински екипи и полеви болници.

Висшата лига на Англия повдигна обвинения на действащия шампион Манчестър Сити в нарушение на финансовите правила. Обвиненията идват след продължило четири години разследване, в което са разглеждани финансовите резултати от идването на новите арабски собственици през 2008-а, до края на сезон 2018/2019. В официалното си съобщение от Висшата лига казват, че Манчестър Сити не е предоставил коректни данни за реалното си финансово състояние, включващо приходите и разходите на клуба. Сред нарушенията са грешни данни за мениджърски заплати и комисионни към агентите на играчите. Също така "финансовият феърплей" на УЕФА, правилата на Висшата лига за устойчивост, както и правилата на лигата за печалбите и харчовете. Цялото разследване е проведено от независима комисия, а регистрираните нарушения са над 100. 

С какво още ще запомним този ден, чуйте във вечерните Podcast новини:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

Американският актьор Арнолд Шварценегер и бивш щатски губернатор участва в пътнотранспортно произшествие в Лос Анджелис. Докато шофирал, жена на велосипед внезапно завила в неговата лента и "влязла в контакт с автомобила му".