Европейският съюз има едни от най-високите стандарти за безопасност на храните в света. Значителното по обем законодателство в областта на храните обхваща цялата верига на производство и преработка на храни в рамките на Съюза, както и внасяните и изнасяните стоки. В същото време разминаването в националните законодателства или стандарти на страните от общността води до продукти с двойно качество - някои марки предлагат един и същ продукт в различни страни с различен състав. Каква е правната рамка и какви са намеренията на европейските институции по отношение на продоволствената сигурност?

Участници в подкаста:
Момчил Неков, бивш български евродепутат, заел се със задачата да убеди Европа, че няма право на двоен стандарт към потребителите от източната и западната част на континента;
Мария Тикова, гл. ас. в Института за икономически изследвания при БАН, доцент и преподавател във Философския факултет на Софийския университет;
Проф. Ангел Ангелов, водещ специалист по безопасност на храните, преподавател в катедра "Биотехнология" на Университета по хранителни технологии в Пловдив и част от Центъра за обучение по качество и безопасност на храните към същата институция;
Она Кеблиен, съветник в отдела за храните на Държавната хранителна и ветеринарна служба в Литва (продукция на Ziniu Radio);
Инга Грийнвис, ръководител на отдела за изследвания и превенция към Държавния орган за защита на правата на потребителите в Литва (продукция на Ziniu Radio);

Европейският съюз има едни от най-високите стандарти за безопасност на храните в света. Значителното по обем законодателство в областта на храните обхваща цялата верига на производство и преработка на храни в рамките на Съюза, както и внасяните и изнасяните стоки. В определени случаи в България се прилагат по-високи норми за някои храни. Специалистите смятат, че законодателството трябва да бъде отворено и да се базира на научно доказани факти.

Разминаването в националните законодателства или стандарти на страните от общността води до продукти с двойно качество - някои марки предлагат един и същ продукт в различни страни с различен състав. Европейската комисия проведе няколко кампании за тестване на храните в общността. Правната рамка бе преразгледана и въпросът за двойните стандарти отпадна. Бяха осъвременени и списъците с нелоялни търговски практики.

Стандартите не бива да ограничават кулинарните традиции, да забраняват храни и да уеднаквяват вкусове. Необходимо е да се насърчават различните вкусови предпочитания чрез производството на качествени местни храни, да се стимулират местните производства и тяхното потребление. Продоволствената сигурност е от ключово значение за стабилността на Европа и нейните граждани.


Подкастите от поредицата "Какво може Европа?" са съдържание, предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с Dir.bg.