С какво ще запомним този ден? 

"Идеята само хора над 60 години да гласуват с хартиена бюлетина показва дълбока липса на разбиране за природата на демокрацията" - още от коментара на социалния антрополог Харалан Александров чуйте в Podcast новините.

И още от темите, които ще чуете:  

Четвърти ден продължава издирването на 12-годишния Александър от Перник, който изчезна в петък следобед. Няма данни момчето да е жертва на престъпление, съобщи на брифинг сутринта говорителката на Окръжната прокуратура Албена Стоилова. Бащата на Александър е бил разпитан два пъти, но не е подлаган на полиграф, както се твърдеше по-рано, каза директорът на Областната дирекция на МВР в Перник старши комисар Павел Млеканов. И днес в издирването участва хеликоптер на Гранична полиция, планински спасители, полиция и жандармерия и десетки доброволци. Водолази са претърсили водоеми в града, подготвени пещерняци претърсват всяка пещера и по-дълбока дупка, съобщиха от кметския екип. Проверени са 39 сигнали за местонахождението на Алексндър, уви без успех. От полицията призоваха хората да подават всяка информация на телефон 112. Припомням ви, че в момента на изчезването си детето е било с със сива връхна дреха и сини дънки, високо е 150 см. Тъй като е с аутизъм, към него трябва да се подхожда внимателно, в случай, че бъде видяно от доброволци - без да бъде осветявано, без да се крещи и бавно да се пристъпва към него. Директорът на полицията в Перник е категоричен, че МВР ще продължи да работи без да спира, докато открие 12-годишното момче.

Президентите на САЩ и Китай - Джо Байдън и Си Цзинпин, се срещнаха за първи път на живо на остров Бали. Това става в навечерието на срещата на върха на Г-20. В началото на разговора двамата лидери са изразили надежда за подобряване на двустранните отношения и са потвърдили, че ще продължат да се "конкурират активно", но "тази конкуренция не бива да прераства в конфликт". Според Белия дом Байдън и Си са се съгласили, че "никога не бива да се води ядрена война", както и че се противопоставят "на използването на заплахи за употреба на ядрени оръжия в Украйна". Байдън, освен това е възразил срещу действията на Китай по отношение на Тайван, които по думите му ставали "все по-агресивни". В същото време директорът на ЦРУ Уилям Бърнс е на посещение в Анкара, като официалната причина, според Вашинготн е - за да предаде послание за последствията от употребата на ядрено оръжие в Украйна. Подчертава се, че той няма да води преговори.

Григор Димитров остава на 28-ото място в световната тенис ранглиста, което е логично предвид факта, че сезонът за почти всички играчи в елита на тениса приключи. Първата ни ракета ще се завърне на корта едва за началото на новата кампания в Австралия, която ще посрещне от 28-ото място след една от най-слабите си години, припомня "Корнер". Лек прогрес обаче отчетоха следващите трима представители на България в мъжкия тенис, които са поместени сред първите 300 в света. Димитър Кузманов отбеляза прогрес със 7 позиции и вече е №206 в света, Адриан Адреев е №220 след прогрес с едно място, а Александър Лазаров се изкачи с шест напред и вече е №272. При дамите също нямаше съществени промени, като първата ни ракета Виктория Томова остава №90 в света.

С какво още ще запомним този ден, чуйте във вечерните Podcast новини:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко? 

Британският крал Чарлз Трети навършва 74 години - първият му рожден ден като монарх. Как ще бъде отбелязан, както и интересни моменти от кралските традиции, чуйте в Podcast новините.