Очакване за 100 000 гласоподаватели повече на изборите в неделя, в сравенине с миналите на 2 октомври 2022 г., показват данните от национално представително проучване на агенцията "Сова-Харис". Това означава, че до урните ще отидат между 2,7 и 2,8 млн. души, каза социологът Васил Тончев.

Според последното проучване на "Сова-Харис" за тази предизборна кампания, в 49-ото Народно събрание биха влезли шест партии. 25.9% от респондентите заявяват, че биха гласували за ГЕРБ-СДС, 24,6% - за "Продължаваме промяната - Демократична България", 12,8 % - за "Движение за права и свободи", 12.6 % - за "Възраждане", 7.8% - за коалиция "БСП за България" и 4.1% - за коалиция "Левицата!". Тончев каза, че според данните от проучването, под четири процентовата бариера остават "Български възход" с 3,9% и "Има такъв народ" - с 2,9%.

  • Да очакваме ли фотофиниш за първото и последното място в неделя?
  • Защо ПП и ДБ заедно имот по-малко доверие отколкото поотделно?
  • Идва ли стабилно управление през следващите 4 години?

Отговорите на Васил Тончев гледайте в политическия подкаст "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Васил Тончев оглавява социологическа агенция "Сова 5" през 1993 г. През 2001 г. подписва споразумение за съвместна дейност с международната изследователска верига "Харис" със седалище в Сан Франциско. През 2006 г. то изтича, а Тончев регистрира марката "Сова-Харис" в България. Шефът на агенцията е завършил философия в СУ "Св. Климент Охридски". Работил е в Института за изследване на младежта и като социолог в психиатрия.