Защо денят започва така?

Военновъздушните сили у нас прихванаха и приземиха малък самолет нарушител. Дежурните от състава на Военновъздушните ни сили снощи в 17:42 часа са били приведени в действие за изпълнение на мисия Air Policing по самолет-нарушител, съобщиха от Министерството на отбраната. Самолетът е локализиран в района на град Свищов, на височина 600 метра, без полетен план. Веднага са задействани изтребители МиГ-29 от авиобаза "Граф Игнатиево". Самолетът-нарушител - Cessna-150, е прихванат и съпроводен до плевенското летище Бохот, където е била установена самоличността на пилота на малкия самолет.

"Не е вярно, че Брюксел е установил, че снимките и видеото от дома на Бойко Борисов с кюлчетата злато са манипулирани, както твърдят от ГЕРБ. В нито един документ на ЕП няма подобно заключение. Нещо повече, такава констатация няма и в писмото на българската прокуратура" - това казва в своя позиция евродепутатът Елена Йончева. Томаш Здеховски, европейски депутат от ЕНП, част от която е и ГЕРБ, съобщи вчера, че в писмо на главния прокурор Иван Гешев се посочва за извършени пет експертизи на снимките и видеото от дома на Борисов, според които те са манипулирани. Като член на мониторинговата група за демокрация на ЕП Йончева разполага с документа и казва, че в него пише: "Установено е, че доколкото анализираните файлове не са оригиналните, а копия от тях, не е възможно да се установи точно какво и кога е било заснето". 

Споразумение за деблокиране износа на украинско зърно е постигнато на вчерашните преговори в Истанбул, съобщи "Ройтерс". Русия, Украйна, Турция и ООН са се договорили за създаване на координационен център за гарантиране на безопасни маршрути, казват от турското министерство на отбраната. Разбрали са се и за съвместни проверки на изнасяното зърно и пристанищата. Следващата седмица всички участници отново ще се срещнат в южната ни съседка, за да подпишат споразумение. Заради руската блокада на черноморското крайбрежие и в момент, в който глобалната продоволствена криза се влошава, възобновяването на износът на украинско зърно от Одеса е добра новина, отбелязват световните агенции. 

Футболният Челси потвърди привличането на английския национал Рахийм Стърлинг, който идва от Манчестър Сити, предаде "Корнер". Сделката е на стойност 50 милиона паунда и така бързоногият нападател от ямайски произход ще заиграе за трети отбор във Висшата лига след Ливърпул и "гражданите". Стърлинг има 77 мача за английския национален отбор и се превръща в първия голям трансфер на Челси при новия американски собственик Тод Бьоли.

Подробно за темите от началото на деня чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic 

Какво ни впечатли преди малко? 

Пощенски служители в Полша ще минават военно обучение заради войната в Украйна. През август пощите и Силите за териториална отбрана ще подпишат споразумение, според което военни инструктори да обучават служителите на "Почта Полска" да боравят с оръжие, казва техен говорител пред ДПА. Какви умения се очаква да придобият чуйте в Podcast новините. 

А какво ще кажете за това? 

Брюксел иска държавите членки на ЕС да намалят отоплението, докато съюзът се опитва да предотврати енергийна криза на фона на страха, че Русия може да продължи да свива и дори да спре своите газови доставки. Държавите, които рестартират въглищни електроцентрали, за да компенсират съкращенията на доставките на руски газ, пък да могат да бъдат освободени от целите за индустриалните вредни емисии, съгласно проектопланът на ЕК. Комисията също така предлага държавите членки да ограничат отоплението в обществени сгради до 19 градуса по Целзий, съобщи БНР.

Ето защо ви питаме:  

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме в обедния новинарски Podcast точно в 12 часа.  

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините?

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни на e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставите име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.