С какво ще запомним този ден? 

При всички случаи в следващите няколко години в сектор енергетика ще постигнем намаление на вредните емисии - защо и как? Чуйте във вечерните Podcast новини от Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум и консултант на КНСБ по енергийните въпроси. 

И още от темите, които ще чуете: 

Министър-председателят Гълъб Донев проведе среща с работодателски организации в Министерския съвет. Разговорът е част от инициираните от премиера работни формати за обсъждане на ценообразуването при хранителните стоки и възможностите за намаляване на инфлацията. От работодателските организации определиха инициирането на срещата като добър сигнал, за това, че диалогът от предходния мандат на кабинета, ще продължи успешно.

Над 17 хиляди са вече жертвите на разрушителното земетресение на турско-сирийската граница и последвалите вторични трусове. Загиналите в Турция са най-малко 12 хиляди, а в Сирия - над 3 хиляди. Световната здравна организация се опасява, че без подслон, вода, горива или електричество много от оцелелите могат да загубят живота си. Смята се, че силното земетресение, което разлюля района в понеделник, е засегнало около 23 милиона души, сред които много деца. Спасителите продължават усърдната си работа, но надеждите избледняват за мнозина, които все още са в капан под развалините. Междувременно първият конвой от шест камиона с хуманитарна помощ за Северозападната част на Сирия пристигна на място. Според ООН 4 и половина милиона души разчитат на нея. Европейският съюз обяви, че ще предостави 6,5 милиона евро собствени средства на Турция и Сирия.

Община Пловдив официално отпусна 32,7 милиона лева да довършването на стадионите на футболните Ботев и Локомотив. Решението бе одобрено с 46 гласа "за" и един "против" на общинското заседание, което премина под обсада на фенове и на двата клуба. Сумата ще бъде отпусната в следващите три бюджетни години по равно и за двата клуба. Тази година те ще получат по 5,3 милиона лева, а през 2024-а и 2025-а на два пъти по 5,5 милиона. Освен това общината ще сформира две постоянни комисии, които ще следят за изпълнението на проектите и изразходването на отпуснатите средства. Стадион "Христо Ботев", известен в града като "Колежа", бе започнат още от Цветан Василев през 2014-а, но след случилото се с КТБ, строителните дейности спряха. Така се започна истинско ходене по мъките за феновете на Ботев, а до този момент държавата осигури 25 милиона лева, които не бяха достатъчни.

С какво още ще запомним този ден, чуйте във вечерните Podcast новини:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

Сенаторът от щата Калифорния представи законопроект, който предвижда данъчни облекчения до 2000 долара за тези, които преобразуват старите си автомобили на бензин или дизел в електрически. Какво още се очаква, чуйте във вечерните Podcast новини.