Какво се случи до този час?

Новата учебна година започна в 2347 училища и 1799 детски градини у нас. 98% от тях са готови за новия отоплителен сезон, а дни преди 15 септември намаля и броят на незаетите места за педагогически специалисти. В Podcast новините ще чуете подробности за първия учебен ден след лятната ваканция.

Премиерът Гълъб Донев увери, че държавата прави нужното, за да има отопление и осветление в училищата и останалите детски заведения през идните студени месеци.

"Който иска, да помогне, но това се превръща в традиция- всяка година да се лишава учител от цвете, заради кауза" - един от коментарите ви във връзка с днешния ни въпрос: "Вместо букет за учителя, дарение за наводнените села. Подкрепяте ли?". Какво още споделихте с нас до момента, ще чуете в края на подкаста.

И още:

Във Велико Търново укрепват Паметника на Асеневци, за да издържи на грандиозното 3Д мапинг шоу на 22 септември. Със задачата се е заел търновският скулптор Денислав Сираков, който ще укрепи 33-метровия меч на паметника с помощта на 39-метрова вишка, пише "24 часа". Рисковата височинна операция се налага, за да се състои грандиозното 3D мапинг шоу за Независимостта. То събира хиляди зрители в старопрестолния амфитеатър към Янтра и полуостров Боруна. Тази година в спектакъла "Величието на Асеневци" ще участват и 100 дрона, които ще изписват фигури в небето, обявиха от общината. 

Ако не са укрепени елементите на меча, паметникът трябвало да бъде затворен, защото можело да поддаде при взривовете и вибрациите. В него има около 60 хиляди болта, които реално ще бъдат обезопасени. Където има липсващи - ще се заменят, споделя Денислав Сираков. А след това по думите му паметникът може да изкара още 50 г.

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

Жители на китайски град Кулджа твърдят, че започват да гладуват, остават без лекарства и други необходими стоки след над 40 дни, прекарани в наложен заради коронавируса локдаун, съобщи Асошиейтед прес. Какво е положението в малките населени места в Китай, чуйте в новините. 

А какво ще кажете за това?

"Вместо букет за учителя, дарение за наводнените села. Подкрепяте ли?" - това ви питаме днес във връзка с кампанията в полза на хората, пострадали от наводненията в Карловско.

До този момент превес имат отговорите "Да". Анкетата продължава. Гласувайте и коментирайте в страницата на подкаста. Експертен коментар по темата очаквайте във вечерния новинарски Podcast точно в 18 часа.

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините?

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.