С какво ще запомним този ден? 

Свикването на Велико Народно събрание и референдум за президентска република е сред традиционно лошите идеи на "Има такъв народ" - още от коментара на политолога доц. д-р Даниел Смилов чуйте във вечерните Podcast новини. 

И още от темите, които ще чуете:

Съдията, който трябваше да се произнесе по жалбите срещу размера на гаранцията на двама от обвиняемите по делото "Nexo", си направи отвод. Траян Николов и Калин Методиев обжалваха наложената им от прокуратурата гаранция от 1 милион лева. Името на магистрата не се съобщава, а само мотивите: "публикации в медиите, съдържащи твърдения, които не отговарят на действителността, и внушения за безпристрастността на съда". Отводът на съдията идва преди същината на процеса, тъй като произнасянето трябваше да е само по мерките за неотклонение на Николов и Методиев. Това е едно от първите големи дела за предполагаема организирана престъпна група, което ще се гледа в Софийския градски съд, вместо в закрития Специализиран съд.  

Серия от оставки и уволнения в Украйна след твърдения в украински медии за незаконно забогатяване на държавни служители покрай разходите за войната с Русия. Президентът Володимир Зеленски подписа указ за уволнението на заместник-ръководителя на президентската канцелария. Не се посочва обаче официалната причина за освобождаването му, но според медиите то е част от промените, обявени от Зеленски в рамките на борбата с корупцията.

Американката Микаела Шифрин вече еднолично е лидер по победи в Световната купа по ски алпийски дисциплини при жените. След като в последните няколко седмици тя делеше върха със сънародничката си Линдзи Вон (по 82 спечелени старта), днес Шифрин излезе самостоятелно на върха, завоювайки своята победа №83 с триумф в гигантския слалом в Кронплац (Италия). Първият й успех пък дойде преди повече от десетилетие - на 20 декември 2012 година в слалома в Оре (Швеция).

С какво още ще запомним този ден, чуйте във вечерните Podcast новини:

Какво ни впечатли преди малко? 

Европейският съюз прие нов закон, позволяващ добавянето на насекоми в храните. Защо и в производството на кои храни могат да се използват, чуйте във вечерните Podcast новини.