С какво ще запомним този ден?

С това, че държавата се заема да определи - ако паднете по време на хоум офис, ще бъде ли това трудова злополука.

С това, че започнаха неразбориите около масовата ваксинация срещу КОВИД.

Или пък така - за първи път в историята на Бундестага намаляват заплатите на депутатите - ще взимат с 60 евро по-малко на месец.

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic  

Малко над 30 процента от вас отговориха с "Да" на въпроса: "Възнамерявате ли в близките години да се устроите на село?"

Мария Лазарова е един от хората, избрали живота на село пред този в града. Тя е журналист по професия, което ѝ позволява да работи дистанционно. Отделно в училището в Гара Лакатник - село недалеч от София, преподава история и география. С възможност да се устрои както в столицата, така и в по-малкия град - Своге, тя избира именно селото.

"Динамиката на града не понася особено много на хора, които са свикнали с по-спокоен начин на живот от детските си години. Конкретно в моята ситуация се случва така, че имам възможността да комбинирам живота на село с градския живот и работата в градска среда. Това е моят избор, тъй като в селото, в което живея и съм избрала преди 15 години, е близо до София. Напрежението от работния ритъм в градската среда се обира на село - когато се прибереш и видиш планински простори и по-спокойния начин на живот, който съществува в една микроформа, запазила се от предишни времена. Няма нищо по-хубаво от това, човек да се върне към корените си, а корените са в българското село", споделя тя.

Тенденцията за завръщане в селата тече с пълна сила през последните две-три години и то на хора в активна трудова възраст, наблюдава Борислав Борисов - председател на Асоциация на българските села.

"Все повече хора искат да променят начина и стила си на живот и обръщат поглед към селата, като място, което е по-близо до природата. Хората, у които е станала промяна в ценностната система, са тези, които ще тръгнат от градовете към селата. Тук не говорим за социални или икономически фактори, които са накарали по-бедните хора да търсят препитание на село. Напротив, говорим дори за хора, които са с по-добри финансови възможности, които закупуват къщи, земя, парцели и се местят на село с поглед за възвръщане към природата най-вече", разказва той.

Пандемията допълнително е усилила процеса за хората, които по някаква причина са се бавили в решението си да направят този ход досега. В момента има голямо търсене, като в някои региони на България е трудно да се намери къща на село. Има и изостанали такива, но селата, които са на 15-20 км. от областните центрове вече са сериозен притегателен център за все повече хора.

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic