С какво ще запомним този ден?

С това, че 90 дни неплатен отпуск заради пандемията ще се считат за трудов стаж.

С това, че двама бивши министри отиват на съд заради строителството на АЕЦ "Белене".

Или пък така - съдията по делото за клевета срещу Алексей Навални отказа да си направи отвод, а критикът на Кремъл отказва да се признае за виновен.

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Каква я мислехме, каква стана?

41% от вас отговориха с "Не" на днешния ни въпрос: "Ще отворите ли вино за празника на влюбените?"

А какви сортове вина предпочитат да пият българите и има ли мода в търсенето на тази алкохолна напитка - с тези въпроси се обърнахме към Кирил Иванов, маркетинг мениджър на Marie Brizard Wine & Spirits, която в България притежава домейн "Менада".

"От класическите предпочитат няколко основни сорта, наложени през годините като Мавруд, Каберне Совиньон, до голяма степен Мерло, тоест българите предпочитат да пият класики. В момента традиционно поради факта, че е февруари, се пие повече червено вино. Този тип консумация продължава до март-април, след това започва да преобладава още повече бялото вино, което принципно е най-продаваното в България, тъй като се пие целогодишно, докато червеното по-скоро се пие покрай студените месеци. През последните 3-4 години Розето като вид вино стана доста по-популярно и стигна около 15% от продажбите", разказа Иванов. 

А колкото до модата, има я. "В последните пет-шест и повече години в България навлязоха масово вносни вина, най-вече т. нар. Нов винен свят - това са вина от Чили, Нова Зеландия, Австралия и пр. Това стартира от 2019 г., но миналата година по-скоро е нулева, защото нямаше форум, в който винарите и хората, които се занимават с вино да разменят идеи. Но има и някакво завръщане на местните класически, типично български сортове, каквито са Мускет, Рубин, дори Мавруд - това може би е нещо по-интересно като тенденция.

Иначе от няколко години Сира е нещо, което става все по-популярно от червените вина, и Пино Гриджо донякъде започна да се появява - горе-долу това са трендовете напоследък. Ако мога да обобщя, през 2021 г. доста винарни ще пуснат класически български сортове - Мискет, Пино Гриджо започна по-масово да навлиза и още няколко сорта от Италия, които са по-скоро по-достъпни, като говоря за по-мейнстрийм неща. В по-високия клас вина, където са от 20 лева нагоре, нещата са доста сегментирани от хора, които реално разбират от сортове и имат достатъчно винена култура, и е доста динамично", посочи още маркетинг специалистът.

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic