С какво ще запомним този ден?

С това, че за 10 години най-много хора са си тръгнали от Пазарджик и Стара Загора. В София и Кърджали населението расте.

С това, че здравните власти нямат намерение да въвеждат антигенния тест като опция за влизане в България.

Или пък така - още трима души са заподозрени за смъртта на футболната легенда Диего Марадона.

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

 

Каква я мислехме, каква стана?

Около 27 процента от вас отговориха с "Да" на "Страхувате ли, че домашният ви любимец може да ви зарази с COVID-19?". 

Д-р Славея Иванова - ветеринарен лекар в клиниката на "Четири лапи" в Банкя, обясни, че има данни, че новият щам на вируса действително се пренася от норки към хора, заради което от фондацията призовават в петиция за затварянето на всички ферми за норки. 

Преди новия щам да бъде налице обаче притесненията на ветеринарите са били в посока на това, че хората могат да заразят животните, а не обратното."Животните също боледуват от коронавирус, който е от същото семейство, както и COVID-19, но не е опасен за хората. Има регистрирани случаи на заразени животни, от които горили кучета, котки, норки и порове и при всички тях преносителят е човек", обясни д-р Иванова.

Затова тя съветва хората със съмнение или с доказан случай на коронавирус да избягват контакт с животни и да се грижат за домашните любимци така, както биха го направили за човек - ако някой вкъщи е болен, да се изолира и от домашните любимци. "Те могат да имат леки симптоми или изобщо да нямат, но въпреки всичко ние трябва да ги предпазим", допълва д-р Славея Иванова.

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic