Какво се случи до този час?

Президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство на "Продължаваме промяната". Мандатът прие номинирният за премиер академик Николай Денков. Междувременно изпълнителното бюро на БСП и ръководството на парламентарната група на социалистите обсъждат на съвместно заседание проекта за декларация, предложен от "Продължаваме промяната", за да ще решат дали да го подкрепят в Народното събрание.

"Булгаргаз" ще подпише споразумение с турската държавна енергийна компания "Боташ" за достъп до терминалите на втечнен природен газ и газопреносната мрежа с южната ни съседка. В Гранитната зала на Министерския съвет ръководствата на двете фирми ще подпишат документа в присъствието на служебния министър на енергетиката Росен Христов и турския му колега Фатих Дьонмез. Предстоят и срещи на турския министър с премиера Гълъб Донев и президента Румен Радев.

Комисията в Камарата на представителите на американския Конгрес, разследваща щурма на Капитолия преди две години, прекратява дейността си, предаде Асошиейтед прес. След 18-месечно разследване комисията изпрати резултатите от работата си на министерството на правосъдието с предложение за преследване на бившия американски президент Доналд Тръмп. Членове на комисията заявиха, че искат да придадат публичност на работата си, за да стане ясно на обществото колко сериозна е била атаката и какви усилия е положил Тръмп, за да остане на власт.

Кристиано Роналдо кацна в Рияд, за да се присъедини към новия си клуб Ал Насър. Пристигането на португалската суперзвезда в столицата на Саудитска Арабия предизвика огромен интерес, като всяка негова крачка бе следена изкъсо, предаде "Корнер". Днес Роналдо ще премине задължителните медицински прегледи, а в 18:00 наше време ще бъде и официалното му представяне. Домакините се зарекоха то да бъде бляскаво и запомнящо се. Футболистът кацна на частно летище в Рияд, построено само за членове на кралското семейство и политически лидери, които идват на визити в страната. Именно заради по-специалнното място на неговото кацане, нямаше тълпи от хора около летището. Очаква се хиляди да се стекат на днешното му представяне. 

Подробно за темите от началото на деня, чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

Първото бебе, родено през 2023 г. в Норвегия, е българче. То е момиченце, с името Амая. Каква награда ще получи от кмета на Осло бебето чуйте в Podcast новините. 

А какво ще кажете за това?

През последните 10 години над 340 хиляди българи са напуснали държавата, а населението на страната ни е намаляло с 800 хиляди души. "Този разговор се повдига сериозно веднъж на 10 години, когато мине преброяването", коментира пред NOVA д-р Радосвета Стаменкова, изпълнителен директор на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве. Според нея хората искат да имат работа, която им носи добро заплащане и сигурност. Това е причината, заради която хората решават да нямат повече от едно или две деца, смята тя. По думите ѝ българчета се раждат, но се раждат на друго място. Тоест, хората мигрират, отиват да живеят в чужбина, където изпълняват своите репродуктивни планове", добавя д-р Стаменкова.

Ето защо ви питаме: 

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме във вечерния новинарски Podcast точно в 18 часа.

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините?

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.