Когато България беше държава от комунистическия блок, бойната ни авиация имаше около 530 самолета, а сега има няколко. Ако през 19 век военният флот е определял дали една държава е велика, то днес силата на отбранителната мощ се определя от числеността на авиацията, казва Костадин Костадинов, лидер на партия "Възраждане".

Според него договорените и предплатени за производство и доставка американски самолети F-16 Block 70 са стар модел от 1967 година и дава пример с руските МИГ, с които разполага сега българската армия, които поне били от 80-те години. Костадинов е на мнение, че остарялата бойна техника на българската армия трябва да бъде сменена с нова, модерна и евтина, произведена в Индия, Китай или Русия.

Лидерът на партия "Възраждане" предлага връщане на наборната военна служба, но на доброволни начала. Костадинов дава пример с Франция при управлението на Шарл Де Гол, когато ако не си служил в армията, не можеш да заемаш висши държавни постове. Логиката била, че ако искаш да управляваш, ти самият трябва да си бил управляван.

  • Защо "Възраждане" иска запазване на националната валута?
  • Защо учебниците по хуманитарни науки трябва да бъдат пренаписани?
  • Как да върнем чрез стимули българските емигранти?
  • Защо партия "Възраждане" не влезе в 45-ото Народно събрание?

Отговорите на Костадин Костадинов, "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка

д-р Костадин Костадинов, председател на партия "Възраждане" и общински съветник трети мандат във Варна. На 42 г., баща на две деца. Завършил е Балканистика във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" през 2002 г. и Право, пак там, през 2011 г. През 2017 г. защитава докторска дисертация в Института по етнология и фолклористика. На предстоящите предсрочни избори той е водач на листата за 3-ти МИР Варна и 25-и МИР София.