Атрактивен терен в бургаския квартал "Сарафово" е на път да бъде продаден от държавата, за да се издигне там поредната висока жилищна сграда. За това сигнализираха с писмо до медиите жители на квартала, които са категорично против новия строеж. Те са инициирали подписка с искане на мястото да има детска площадка и парк върху терена, отреден за застрояване.

Хората са притеснени, че областният управител на Бургас Пламен Янев е обявил на търг въпросният имот. Имотът се намира на ул. "Буревестник" и е с площ 5599 кв.метра. Първоначалната тръжна цена е 1 807 400 лв., а наддаването е обявено за 8 март тази година.

"Не е имало искане от страна на Община Бургас теренът в квартал "Сарафово" да ѝ бъде предоставян за изграждане на парк или детска площадка. Към този момент теренът пустее и има сигнали за незаконни действия в него, а в съседен държавен имот вече има реализирано незаконно строителство". Това е аргументът на областния управител на Бургас Пламен Янев, който той посочва в писмо до медиите, теренът с площ 5999 кв. м. да бъде продаден.

Ако Община Бургас има визия за ползването на парцела в полза на обществото, Областната администрация е готова да съдейства по съответния законов ред, посочва Пламен Янев в писмото и обяви среща по казуса с всички заинтересовани страни тази вечер от 18:00 часа в Читалище "Ангел Димитров 1929" в квартала.

Жителите на "Сарафово" посочват, че към момента върху въпросния имот има дървета и храсти, което го прави идеален за градски парк - с обособени зони за спорт и почивка, както и с кътове за игра на деца на различна възраст. Те са се обърнали за съдействие към общинския съветник Ева Михалева. Според нея въпросният терен е много подходящ за изграждането на още една сграда към съществуващата детската градина, тъй като новият корпус вече е с изцяло запълнен капацитет. Според Михалева, когато се тръгва към подобни решения, би било добре да се вземе под внимание и мнението на хората, които живеят в квартала. Тя каза, че притеснените граждани са инициирали петиция, с надеждата че апетитното парче земя ще бъде запазено. Изпратено е и писмо до всички бургаски депутати в 49-ото Народно събрание с искане въпросът да се отнесе до ресорните министерства и търгът да бъде отменен.