Започва обновяване на стария кей в Поморие. Ремонтът ще бъде извършен в рамките на двайсет дни. Средствата са от спечелен проект за финансиране от Държавен фонд "Земеделие", съобщиха от пресцентъра на общината. От там посочиха, че парапетите и настилката на съоръжението са силно компрометирани.

Ремонтът започва на 10 юли и ще продължи до края на месеца, като в този период кеят ще бъде затворен за достъп само в часовете от 06:00 ч. сутринта до 14:00 ч. следобед.

С проекта ще се извърши подмяна на дървените ръкохватки по парапетите и поставяне на нова издръжлива и износоустойчива настилка. Ще се работи на участъци, за да не се затваря цялостно достъпът.

От Община Поморие обясниха, че старият кей е построен още преди Втората световна война и се е използвал за пристан на товарни и пътнически кораби. От построяването си до 2015 г. кеят не е бил ремонтиран основно и е станал опасен за посетителите, което е наложило тогавашното му затваряне.

През 2015 година с финансиране по Оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство" Община Поморие извърши цялостен ремонт, включващ конструктивно укрепване и архитектурно оформление.

Старият кей е обвързан с историята и поминъците на Поморие - туризъм и рибарство. През 2015 година го ремонтирахме изцяло, но съоръженията, позиционирани в морето, изискват постоянна поддръжка и сега отново е необходима намеса, каза кметът Иван Алексиев. Той поясни, че проектът за обновяване е внесен в Държавен фонд "Земеделие" още преди година, но финансирането е отпуснато едва сега.

Ще се работи всеки ден по отделни участъци, именно за да не ограничаваме достъпа на хората напълно. През август това любимо място ще бъде готово и жителите и гостите на Поморие вече ще могат да се разхождат по един нов и безопасен кей, заяви Алексиев.