От днес започна пръскането срещу комари в Бургас, съобщиха от местната администрация. Първите наземни ларвицидни обработки са в района от бургаските солници до конната база. Третирането е безопасно за хора, бозайници, пчели, риби и птици, информираха от Дезинфекционната станция в града.

В следващите два дни, обработката ще обхване и районите в посока кв. "Сарафово" и бургаските солници. От следващата седмица екипите ще започнат работа и в отдалечените квартали на града. Дезинфекционна станция - Бургас ЕООД си запазва правото да променя графика, който е публикуван в официалния сайт на община Бургас, в зависимост от метеорологичните условия - силен вятър, дъжд и др.

До лятото предстоят още дейности срещу разпространението на комари в Бургас. Припомняме, че през 2022 година местната власт започва въздушни обработки срещу ларви и имаго на комари. Различното бе, че те бяха извършени със земеделски дрон AGRAS Т30. Това се наложи след забраната на "Гражданска въздухоплавателна администрация" за използване на мотоделтапланер при такива въздушни обработки, поради близостта на Атанасовското езеро и езерото Вая до Летище Бургас.