"Интернешънъл арморд груп" започна изграждането на производствена база за бронирани автомобили в Бургас. Първата копка на обекта направи собственикът на световния производител д-р Антон Стефов заедно с изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов, изпълнителният директор на Национална компания "Индустриални зони" д-р Антоанета Барес и кметът на Община Бургас Димитър Николов.

"Това ще е един от първите наши заводи в България с тези размери. Имаме опит в построяването на този тип предприятия. Готови сме да направим своя осми завод. Надявам се да изпълним проекта си в кратки срокове. Искам да благодаря на управлението на Община Бургас и на всички, които ни помогнаха в това наше начинание. Територията е закупена, строежът започва", каза д-р Стефов по време на церемонията.

Снимка: БТА

Новото производствено предприятие на IAG ще се издигне в територията на 9-ти километър. Плановете на компанията са да наеме поне 300 работници, а инвестицията е за над 20 млн. лв., съобщава БТА.

Снимка: БТА

"Веднага щом се запознахме с идеята на д-р Стефов, започнахме да търсим подходящи терени за новия завод. Локациите бяха четири или пет. Но този терен се оказа най-подходящ като площ и логистика. С финансовата подкрепа на Българката агенция за инвестиции и Министерството на икономиката, както и със средства от Община Бургас, ние ще развием инфраструктурата, което ще даде възможности за реализирането и на други подобни инвестиции в тази част на града. Това е от стратегическа важност за нас. Благодаря на д-р Стефов за енергията, която вложи, за да се стигне до тази първа копка", каза кметът на Бургас Димитър Николов.

На днешната церемония д-р Стефов получи и сертификат за приоритетен инвестиционен проект и инвестиции клас "А" лично от Богдан Богданов.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Той допълни, че ще бъдат отпуснати над 3,4 милиона лева за обновяването и разширяването на пътната инфраструктура до новата база, изграждане на улично осветление, както и над 140 000 лв., които ще покрият осигуровките на екипа, който ще бъде отговорен за изграждането на завода. Днес на място бе изложен и емблематичен за портфолиото на IAG автомобил - Рила 4x4. Машината разполага с най-високите стандарти за качество в отбранителната индустрия и покрива всички натовски изисквания, припомни собственикът на компанията производител.

Снимка: БТА

"Автомобилът премина през изпитания на "Централен артилерийски полигон - МО" до с. Змеево. Беше оценен в едни от най-сериозните изпитания в сферата на военните автомобили по стандарта на НАТО - STANAG. Този стандарт е наистина много тежък за покриване. Изпитанията на следващите автомобили, които ще бъдат за Българската армия, се надяваме отново да се извършат в България. Ние имаме възможност да ги произведем тук, съвместно с българските фирми. Трябва да имаме собствена армия, своя организация, свои заводи, фирми, които могат да ремонтират техниката при необходимост", разкри собственикът на IAG д-р Антон Стефов. 

Сред присъстващите на събитието бяха и представители на иновативния бизнес на отбранителната индустрия от България, ОАЕ, Турция, САЩ, както и представители на местната и национална власт.