Община Несебър е с най-модерната система за видеонаблюдение в страната.

В Несебър и Слънчев бряг вече работи ново видеонаблюдение. Системата е една от най-модерните в страната и ще помага в борбата с престъпността както през летния сезон, така и извън него.

91 камери, разположени от Обзор до Равда, ще засичат автомобили, номера, разпознават лице, метаданни и проследяват маршрути при нужда. И всичко това е възможно при скорости до 300 км/ч. Камерите обхващат ключови кръстовища и пътни артерии.

"Тази система обхваща възловите точки, които са най-невралгични за района. Тя контролира достъпът на МПС до района, като има опция за търсене по номера на автомобили, по части от номер по вид на МПС, марка. Можем да проследяваме лица по възраст и описание - лице, коса, други, възраст", каза пред БНТ гл. инспектор Антон Ганчев - начачалрик група "Криминална полиция" към РУ-Несебър.

Той обясни, че могат да се проследяват още велосипеди, мотопеди, тротинетки и триколки.

Най-новата придобивка на Районно управление - Несебър е на стойност над половин милион лева.

"Община Несебър посреща най-много туристи през лятото и тук е съсредоточен много криминален контингент. Затова ние по всякакъв начин, съвместно с полицейското управление, съдействаме за спокойствието на туристите. За нас е удоволствие тази система за видеонаблюдение, която ние сме направили да бъде от полза за всички нас, за да можем лятно време да сме спокойни", коментира кметът Николай Димитров при представяне на новата система.