Едноседмична кинопанорама ще срещне бургаските зрители с някои от най-популярните филмови заглавия с участието на актьора Апостол Карамитев между 4 и 8 септември. Инициативата е част от честванията, организирани в родния град на актьора, по повод 100-годишнината от рождението и 50 години от смъртта му, съобщават от Община Бургас, която е инициатор на поредицата.

В програмата ще бъдат включени филмите "Любимец 13", "Специалист по всичко", "Рицар без броня", както и по-малко познатите "Легенда за любовта" и "Това се случи на улицата".

Пред всяка прожекция актьори и личности, свързани с Апостол Карамитев ще се включват в разговор, модериран от неговия син Момчил Карамитев. Сред гостите ще са Искра Радева и Юрий Ангелов, които са ученици на Апостол Карамитев в неговия първи и единствен випуск, който той води в НАТФИЗ (тогава ВИТИЗ), както и Димитър Атанасов - Шърата - директор на театъра в Димитровград, който носи името на актьора.

Междувременно в морския град продължава и кампанията на Община Бургас, с която се събират подписи в подкрепа на предложението Апостол Карамитев да бъде обявен за почетен гражданин. Желаещите да се включат в подписката могат да го направят в Културен център "Морско казино", Културен дом НХК, Центъра за съвременно изкуство и библиотека и Летния театър.

Както БТА писа, честването на двете годишнини на актьора започна в Бургас още в началото на юни месец. Първото събитие от поредицата, която предвижда също прожекция на документални филми и работилница, беше голяма изложба с архивни кадри "Многоликият Апостол Карамитев" с кадри, притежание на Държавен архив - Бургас, която все още може да бъде видяна в откритото пространство пред Културен дом НХК.

Въпреки че датите на двете годишнини са в разстояние от едва 20 дни - актьорът е роден на 17 октомври 1923 г. и е починал на 9 ноември 1973 година, честванията в неговия роден град Бургас ще продължат през почти цялата година, обяви тогава заместник-кметът Диана Саватева.