Три момичета са новородените в първия ден от новата 2024 г. в Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) - Бургас, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. И трите са родени нормално, две от тях носят името Рая.

Първото раждане в първия ден от тази година е регистрирано в 3:00 часа след полунощ. То е момиченце и тежи 3,250 кг., казаха за БТА от лечебното заведение. Последното бебе за 2023 г. в болницата е родено в 20:40 часа.

През изминалата година в УМБАЛ - Бургас са родени общо 1528 бебета, което е с 28 повече от предходната 2022 година - 1506, уточниха още за БТА от болницата.

Новогодишната нощ е била сравнително спокойна за екипа на Спешно отделение към Университетската многопрофилна болница за амбулаторно лечение в Бургас (УМБАЛ). Преминалите пациенти са 13, а диагнозите са разнообразни - от висока температура до злоупотреба с алкохол. Регистриран е случай и на пострадало от фойерверк деветгодишно дете, получило леко изгаряне. Раната е обработена и детето е изпратено у дома. Това съобщиха от пресцентъра на УМБАЛ.

В нощта на 1-ви срещу 2 януари посетилите Спешно отделение са само двама.

За разлика от новогодишната нощ, през последния ден на изминалата и първия ден на новата година през Спешно отделение са преминали 160 души. Общо 46 деца са прегледани в педиатричния кабинет със симптомите на характерните за сезона вирусни заболявания. Празничните дни също са били напрегнати - от излизането в "дългата ваканция" на 23 декември 2023 г. до първия работен ден на 2024 г., болницата е посетена от 949 души, сред които 310 деца.

За изминалата 2023 г. УМБАЛ Бургас отчита ръст на преминалите пациенти в сравнение с 2022 г., въпреки разкриването на нови лечебни заведения в региона. Преминалите пациенти са близо 39 хил. души - приблизително 100 души на ден. С близо хиляди повече са и приетите за лечение, бележат ръст ортопедичните и хирургичните случаи.

От този месец започва поетапен ремонт в двете детски отделения на УМБАЛ в Бургас. Последният по-сериозен ремонт там е отпреди 10 години.