Мащабна среднощна акция за бракониери в Бургас. След близо 6-часово разследване инспектори от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури в Бургас установиха около 4 километра незаконни мрежи в яз. Мандра, както и стотици килограми риба.

Акцията на инспекторите в територията на яз. Мандра е започнала късно в неделя. Цяла нощ 7 служители от Агенцията по рибарство и аквакултури са били по следите на бракониери. Открили са близо 4 километра мрежи с улов.

"Намерената риба е около 250 кг, дарена е на Социалния патронаж в Камено, а мрежите са иззети. Рибата е сребриста - каракуда и платика", каза гл. секретар на ИАРА-Бургас инж. Сергей Костадинов пред БНТ.

"Бракониерите ги крият. Не се виждат над водата. Ние извършихме трални дейности и извадихме абсолютно всички мрежи, които намерихме във водата", каза Константин Дамянов, нач. отдел за Черно море-Варна, Добрич и Бургас

Според любители-рибари, незаконното пускане на мрежи в яз. Мандра зачестяват.

"Пускат ги вечерта към 1-2 ч., докато рибарите дойдат и те са изчезнали. Но някои хора ги виждат, но ги е страх да се оплачат на органите на реда", каза рибарят Михаил Тюлев.

Все още извършителите се издирват. От Агенцията по рибарство и аквакултури заявиха, че засилват контрола във всички водоеми, както и в морето.