След Илинден рисковете от мъртво вълнение се увеличават рязко, предупреждават морските специалисти.

Велислав Цеков - член на Националната комисия по водно спасяване и председател на Дружеството на специалистите по водно спасяване във Варна, обясни по БНР какво представлява мъртвото вълнение. По думите му винаги може да има такова вълнение на морето.

"Мъртвото вълнение не е водовъртеж. То няма да те завлече на дъното на морето. То само ще те изпрати навътре, докато силата на този коридор, през който се оттеглят вълните, силата на придвижване на водата падне. Най-страшното е паниката, която обзема плувците и незнанието как да се изведат от този коридор".

В предаването "Преди всички" Цеков бе категоричен, че не трябва да се поддаваме на паниката - в 95% от случаите това е достатъчно:

"Не трябва да се борим с течението и да плуваме обратно към брега. Трябва да се плува успоредно на брега. /.../ В нашето море няма такива опасни подводни коридори, които да връщат - тяхната ширина е най-много до 5-8 метра, което означава, че при запазване на самообладание и успоредно плуване на брега се излиза от въпросното място за секунди".

Според него е грешка на родителите да оставят децата си да играят във водата, въпреки че са близо до тях.