Психолози от Националната мобилна група за психологическа подкрепа са започнали работа с учениците от Руската гимназия в Бургас, чиято учителка бе убита, съобщиха от Областната дирекция на МВР в града.

Задържан за убийството на учителката Радка Гешева е нейният 24-годишен син. Той е направил пълни самопризнания.

От ръководството на гимназията казаха, че училището се е разделило по особено трагичен начин с един от най-добрите си учители, чийто професионален път е изцяло свързан с историята учебното заведение.

"Човек е смъртен и това всички го знаем, въпреки че е непоносим всеки сблъсък със смъртта. Проблемът, както казва Булгаков в "Майстора и Маргарита", е че понякога е внезапно смъртен. Никой не знае колко дълго ще се навива нишката на живота му и кога ще се скъса. Това е тайна. За учителя Радка Гешева нямаше тайни в литературата и в общуването с децата. Нейният професионален път е изцяло свързан с историята на гимназията. Трудно е да се опише с една дума или изречение. Тя беше "будител, магнит, магия, незабравима, изключителна, тя бе доброто, тя бе любов и още много...."

Скърбим дълбоко за загубата! И ще се опитваме да се справим със скръбта си така, че да запазим високото ниво, завещано ни от Човека Радка Гешева - длъжни сме да го направим. Светъл път към света на ангелите!",  пишат от гимназията по повод кончината на учителката.

Нейна бивша ученичка написа:  "Ти ще разбереш защо учителите сме различни, моя Диляна!" Е, разбрах Ви! Избирам да съм различна! Рада. Името Ви казва всичко. Аплодисменти за труда Ви! Аплодисменти за Човечността Ви! Благодаря за вярата в мен! Няма да Ви разочаровам! Обещавам!!! Остава да се моля само за справедливост! Ще бъде! Пиша и плача! Душата ме боли! Светло да Ви е, моя Гешева!"

64-годишната жена беше убита малко преди 4.00 ч. вчера от сина й в неговия дом. Прокуратурата в Бургас повдигна обвинение на  24-годишния Георги Генджов. Разследващите заявиха, че престъплението е извършено по особено жесток начин - изключително хладнокръвно и целенасочено, без капка съжаление за случилото се. Над 40 са порезните рани по жертвата с два ножа.

Заявил, че е "искал да приключи майка си бързо, по-хуманен начин. За целта първоначално се е опитал да пререже с нож гърлото ѝ. Тя е оказала съпротива, ножът се е счупил и след това е започнал удари по тялото й", поясниха от обвинението.

Вчера той се обадил на майка си, за да се оплаче, че не се чувства добре и тя е отишла в дома му. Разследващите уточниха, че той е наркозависим. 7 пъти е лежал в психиатричната клиника в Бургас след сигнали на неговите родители, че има проблеми. Вчера е възникнал и поредният спор между майката и сина. След като извършва убийството 24-годишният Георги Генджов се обадил на най-добрия си приятел и му разказал, че той е направил това. Именно то е подало и сигнала на телефон 112.

Все още се чака и психиатричната експертиза на Георги Генджов - дали от дългогодишната употреба на наркотици е получил увреждания, дали е вменяем и каква наказателна отговорност може да носи.