Таксиметровите услуги в Бургас ще поскъпнат. Вдигането на цените ще бъде разгледано на предстоящата сесия на общинския съвет.

Да бъдат повишени минималните тарифи на такситата, предлага в докладна записка председателят на транспортната комисия към общинския съвет Евелина Михалева. Предложението идва след настояване на бранша и обща среща с таксиметровите шофьори.

Минималната дневна тарифа от 1.09 лв. за километър да стане 1.30 лв., а нощната съответно от 1.19 лв. на 1.50 лв. са исканията на таксиметровите шофьори. Това е около 20% поскъпване на услугата. Въпреки че цените на горивата са по-ниски от миналогодишните, за завишението се обосновават с инфлацията, която надвишавала сегашните цени, по които карат.

Представителите на такситата са изразили мнение, че в момента съществува т.нар. "дъмпинг" и ако цените на таксиметровия превоз не бъдат завишени, то той ще продължи да ги ощетява.

"Постоянната комисия по транспорт и безопасност на движението се съгласи с така направените искания на бранша, като взе предвид обстановката в страната и в града ни, отчете и факта, че инфлацията в България дори е по-висока от предложеното увеличение. Обединихме се около идеята им и с цел по-голяма конкурентоспособност, облекчаване на тяхната работа и по-високо оценяване на труда им и като председател на Комисията внасям следното проекторешение, съобразно исканията на браншовата организация", се казва в мотивите на внесеното предложение.

Предстои гласуването му на януарската сесия на местния парламент.