Пилотен модел за охрана на обществения ред чрез пеши патрул със служебно куче се въвежда от днес в централната градска част на Бургас. Освен по основните пешеходни улици - "Александровска" и "Богориди", служители от "Специализираните полицейски сили", придружавани от служебно куче с намордник, служебен елек и специален повод, ще осъществяват охранителни действия с цел превенция на нарушенията и в района на железопътната гара в града, автогара "Юг", Морската градина и места, където има голяма концентрация на хора. Това съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР-Бургас.

Снимка: Областна дирекция на МВР в Бургас

Иновативните патрули са част от инициативите на ръководството на ОДМВР, предприети след състоялата се в началото на месеца превантивната среща по проблемите на сигурността, организирана от постоянната комисия по обществен ред и сигурност към Общинския съвет. В срещата участваха представители на ръководството на ОДМВР, отдел "Охранителна полиция" и градските районни управления, а някои от дискутираните теми бяха свързани с движението на велосипеди и тротинетки по пешеходните зони и тротоарите в Бургас, контролът на безразборното паркиране на автомобили по улиците на аварийни светлини; извеждането на кучета без използването на повод и ограничаването на превозните средства, вдигащи шум над допустимата норма.

Снимка: Областна дирекция на МВР в Бургас

Взето бе решение за преорганизиране дейността по охрана на централната градска част, като по пешеходните зони ще се движат съвместни патрули от служители от "Обществен ред и сигурност" към Община Бургас и полицейски служители, сред които и тези със служебните кучета, а в зоната на Морската градина - велопатрули.

Снимка: Областна дирекция на МВР в Бургас