Плажната ивица в Бургас е отново изпълнена с хора, а собственици на заведения край морето се подготвят да посрещат своите клиенти при спазване на противоепидемичните мерки.

От утре заведенията с търговски площи на открито имат право да осъществяват дейност спрямо заповедта на министъра на здравеопазването. Контролът за спазването на изискванията е изцяло на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ и РЗИ - Бургас.

Междувременно ГЕРБ и Обединени патриоти се договориха днес разстоянието между масите да бъде намалено - от 2 на 1,5 метра. Предвиждат се още ваучери за туризъм, безплатни плажни принадлежности и удължаване правото на строителство в националните курорти до 15 юни. Размерът на ваучерите и възможността за тяхното ползване ще бъдат уточнени допълнително, но е ясно, че ваучери за туризъм ще могат да се ползват само от хора, които са плащали социални осигуровки, каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов по време на брифинг в Министерски съвет.

Снимка: БТА

47 остават случаите на заразени с коронавирус в Бургас. 26 са излекувани, 7 са в болница в добро общо състояние, като един от тях отново е включен на кислородотерапия.

Снимка: БТА

Днес се изследват 45 служители на бургаските Центрове за настаняване от семеен тип, както и на 9 служители от кухня към бургаската полиция, както и 97 служители на домове за стари хора в областта. Взетите проби на служителите на Дома за стари хора "Цвета и Анка Върбанови" и другите ЦНСТ в Бургас са отрицателни.

Снимка: БТА

398 жители на областта и 300 души в Бургас към днешна дата са под карантина. Забелязва се увеличение на поставените под карантина в региона.