Днес на 85- годишна възраст ни напусна д-р Хусеин Абумелих, основател и собственик на университетска болница "Дева Мария" и медицински център "Света София" в Бургас.

Д-р Хусеин Абумелих е роден през 1935 г. в Ирак. Изучава медицина в България и през 1966 г. сключва брак с бургазлийката Недялка Минчева. През 1991 г. се връща за постоянно в България и години по-късно поставя основите на нов тип здравеопазване в Бургас, създавайки медицински център "Света София". Верен на любовта си към медицината, няколко години по-късно заедно със сина си Семир Абумелих правят следващата крачка и основават многопрофилната болница за активно лечение "Дева Мария". През целия си живот е благодарен на България, която "ми даде отлично образование, предана жена, здрав и умен син, приюти ме отново и даде шанс да посрещна с достойнство старините си."

В съболезнователния адрес към близките на д-р Абумелих, кметът на Бургас Димитър Николов написа:

"Трудно се преглъща тъгата по един толкова добър и всеотдаен човек, който намираше място в голямото си сърце за всекиго. Доктор Хусеин Абумелих приемаше предизвикателствата и трудностите в живота с решителност и вяра в успеха. През целия си живот той влагаше цялата си енергия в медицината и в това да помага на хората. Той е в основата на това в Бургас да бъде създадена една от най-модерните болници не само в региона, но и в страната. Винаги ще го помним с това, че силно обичаше България и Бургас. Поклон пред паметта му!"

Поклонението ще се извърши на 19 февруари от 13 ч. в Обредната зала на бургаските гробища.