От остров Света Анастасия до моста на централния плаж в Бургас ще се проведе плувен маратон. Състезанието е традиционно и тази година то ще се състоу на 10 август, съобщиха от местната община.

Разстоянието по права линия между старта и финала е 6400 метра. За победителите е осигурен сериозен награден фонд.

В маратона могат да участват всички желаещи навършили 12-годишна възраст и преминали медицински преглед, който ще се извърши няколко часа преди състезанието. За тези, които са под 18-годишна възраст задължително се изисква съгласието и подпис на единия от родителите. Участниците ще бъдат извозени до острова с корабче.

Стартът на състезанието ще бъде даден от Света Анастасия в 9:30 часа. Разстоянието може да бъде преплувано в свободно избран стил. Няма да се разрешава използването на помощни средства, като плавници, лопатки за ръце, дъски и външна помощ. Финалът на маратона ще бъде на плочата на моста на централния плаж в Бургас.

Времето за финиширане е фиксирано и е 1 час след финиширането на първенеца, в противен случай изоставащите биват прибирани от спасителните лодки и катери. С оглед безопасността на състезателите, по време на маратона ще бъде осигурен реанимационен екип на вода, който ще придружава участниците по целия маршрут.