Очаква се Летище Бургас да бъде затворено през 2025 г. заради ремонт на пистата. Все още проектът е в начален етап на планиране и не е окончателно одобрен, уточнява БНТ.

Ремонтът ще се извършва в най-малко натоварените месеци от годината за летището, така че да не се отрази на летния сезон догодина. Не е ясен все още периодът, в който бургаския аеропорт ще остане затворен, но преди 12 години на летище Варна беше извършена успешна пълна рехабилитация на пистата, която отне 6-месечно затваряне на операциите.

"Продължаваме да полагаме всички възможни усилия за развитието на трафика и инфраструктурата на летище Бургас, като изпълняваме съвестно, навременно и изцяло всички свои ангажименти и задължения към държавата, в ролята си на отговорен концесионер и добър работодател на всички наши служители - постоянен и сезонен персонал. Безопасността на пътниците, клиентите и гостите, както и постоянното увеличаване на пътникопотока са основни приоритети за нас, като компания. В тази връзка ремонтът е планиран много внимателно и няма да се осъществява в активен летен сезон. Избягването на въздействието върху трафика е основен приоритет при рехабилитацията на пистата", каза концесионерът на летище Бургас.

Кметове от Бургаска област: "Фрапорт" умишлено унищожава туризма 

Кметовете на общини от Бургаска област са гневни от новината, че "Фрапорт туин стар еърпорт" АД смята да затвори летище Бургас за 6 месеца, с което поставя под въпрос следващия туристически сезон, написа местният сайт "Флагман". 

Иван Алексиев (Поморие) и Иван Гайков (Приморско) присъстваха на Национален форум за авио/транспортна свързаност, който се проведе вчера в Интерхотел България. Алексиев напусна гневен срещата след презентацията на изп.директор на летището д-р Франк Кванте. 

"Този човек от 3 години повтаря едно и също - наизустил е едни цифри и факти и без никакви притеснения гледа хората в очите, декламира ги и си тръгва. Винаги е много зает, винаги няма време, говори едни и същи празни приказки и когато трябва да се отговори на същинските въпроси, си заминава. Това несериозно отношение води само до едно - че съвсем целенасочено се работи в посока Летище "Бургас" да бъде окончателно затворено", каза Иван Алексиев пред Флагман.бг.

Самият той е узнал вчера за плановете терминалът да спре да работи за шест месеца през следващата година и е силно притеснен, защото това ще постави пред сложна ситуация целия туристически бранш от региона.

"Не ми изглежда случайно. Виждате как решиха да правят и настоящия ремонт - затвориха летището през март и април, когато се очакваха първите чартъри. Защо не го направиха през ноември, декември и януари - в тези месеци можеше да работят без да пречат на сезона. И най-изненадващо заявява и друго - че през 2025 г. Летище Бургас ще бъде 6 месеца в ремонт. Ами ако почне март, значи до септември няма да има сезон. И какво става с Бургаския регион, с Черноморието, където има над 500 000 легла? Сриват се бизнеси, фалират и защо? За да не работи бургаското летище за сметка на варненското", допълни кметът на Поморие.

"Всички кметове сме активни, защото тук вече въпросът опира до това, че си заминава поминъкът на нашите съграждани. Говорихме с кмета на Приморско - г-н Иван Гайков, предстои този регистриран туристически регион, където влизат всички общини, да направим през март среща и да активираме работата на сдружението, което е регистрирано легитимно по Закона за туризма. Ще настояваме пред държавата - министрите на туризма, на транспорта, пред министър-председателя, който и да е той, както и да се казва - да се преразгледат условията на концесионния договор на Летище Бургас и то да заработи така, както е работело до 2019 г. Виждате какво показват и данните - във Варна правят завишение, ние 36 % спад спрямо 2019 г. Това няма как да стане от самосебеси, а става насила", каза още Иван Алексиев.

Кметът на Поморие постави под съмнения "плановия ремонт", който ще затвори летището за 6 месеца, тъй като в последните 4-5 години постоянно се изтъквало, че концесионерът ремонтирал пистите. "Тези писти досега трябваше да са позлатени. Предния път казаха, че щели да направят много голяма инвестиция, а се оказа, че си правят фотоволтаици за сградите", допълни той.

Кметът на Приморско Иван Гайков също бе на срещата и изрази недоволство от политиката на концесионера на летището. Той е категоричен, че "Фрапорт" трябва да си партнира с общините и да търси допирни точки, а не да създава напрежение.

"Във всички остава усещането, че летището във Варна се развива за сметка на това в Бургас. Знаете, че черноморските общини сме пряко зависими от туристите и една от възможностите за нас са самолетните полети, но виждаме, че от година на година ни пренебрегват. Авиолинии се местят в посока Варна, целогодишни полети също се прехвърлят. Всички кметове на общини от област Бургас сме обединени от идеята, че регионът не може да се развива без работещо летище", каза Иван Гайков. Той се притеснява, че концесионерът не е дал подробности по т.нар. "планов ремонт", който ще започне следващата година. Не била уточнена нито началната, нито крайната дата.

"Ако в такава посока се развива летището, полетите ще продължат да спадат и една развита дестинация ще е много по-трудно след това да се развие и да си върнем старите пазари", допълни той.