Плочка със стихове на Христо Фотев, вградена в центъра на Бургас, е била открадната в събота, става ясно от публикация на кмета на морския град Димитър Николов във Facebook.

"Като кмет съм видял какво ли не, но последният случай успя да ме изненада! Мъж буквално си открадна поезия от центъра на Бургас. Знаете, че стихове на бургаски поети, изписани върху метални плочи, са вградени в тротоарите в центъра. Една от тях- на пресечката на улиците "Кирил и Методий" и "Алеко Константинов", в събота около 6 сутринта е открадната", написа Николов в социалната мрежа.

По думите му извършителят е мъж на средна възраст и е заснет от камерите за видеонаблюдение.

"Откраднатата плочка е от месинг, а върху нея са изписани стиховете на Христо Фотев: "Не е измислица морето и щастието съществува!" До празното място, където доскоро се е намирала плочата, има други две. Върху едната от тях е изписан стихът на Петя Дубарова - "...и всяка от звездите е зеница в морето скрила своя отпечатък. Върху другата е стихът на Недялко Йорданов - "Момчето, което говори с морето на някакъв странен език...", добавя още бургаският градоначалник.

Според него извършителят не е от Бургас, а дали е откраднал плочката от любов към поезията, "можем само да гадаем".

Междувременно от Община Бургас заявиха пред БНТ, че нова плоча е вече поръчана.

Издирването на крадеца продължава.