До шест месеца трябва да бъде готов проектът за превръщането на остров "Св. Св. Кирик и Юлита" в Созопол в остов на изкуствата. Това каза в морския град министърът на културата Боил Банов, след срещата си с представители на Френската агенция за музеите и дипломати от Франция и Обединените арабски емирства.

Идеята е остров "Св. Св. Кирик и Юлита" да стане музей, притегателен център, европейски и световен, в който да има музей на подводната археология, както и съвременно изкуство, в рамките на уникалната архитектура на военноморското училище и казармите там, каза министърът на културата Боил Банов и допълни:

"Мисля, че това ще бъде третият обект, след Лувъра в Париж и Лувъра в Абу Даби, уникален световен обект. Това ще даде изключителна добавена стойност не само на Община Созопол и на Черноморието, а и на цяла България."

Идеята не е нова, но за първи път дойдоха хората, с които започваме пряката работа по проекта, посочи още министър Банов. Това е структурата на Франция, която изгради Лувъра в Абу Даби. Посланикът на Франция у нас Флоранс Робин допълни:

"Ние сме в процес на създаване на договор за сътрудничеството между Лувъра в Париж и съответно министерството на културата".

Все още не се знае колко ще струва реализацията на самия проект, но финансирането ще бъде разпределено между отделните страни.

Старите сгради на острова няма да бъдат събаряни, а ще претърпят пълно възстановяване. Те ще се превърнат в творческо пространство - в галерии, кина, места за наука, добави министърът. Проектът ще бъде обсъден и с местната общност.

Снимка: БТА

Банов каза, че няма вероятност островът да бъде прехвърлен за стопанисване на Община Созопол.

Снимка: БТА