Областният управител на Бургас Пламен Янев отправи предложение до министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова за промяна на единичната стойност за храноден за едно лице от целевите групи на "Топъл обяд" по Програма за храни и основно материално подпомагане. Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

Програмата осигурява храна за социално уязвими граждани - възрастни хора с ниски пенсии, самотни и изоставени от близките си възрастни, лица с увреждания и тежки заболявания. За голяма част от тях това е единствената възможност да се хранят с топла храна. Потребителите на програмата в Бургаска област са над четири хиляди души, а в цялата страна около 30 000, посочиха от Областна управа.

От години стойността на храноден на човек е 2,60 лв. без ДДС и не е променяна. Същевременно цените в търговската мрежа за някои от продуктите са скочили в пъти. За 2,60 лв трябва да бъдат осигурени супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично - десерт. Сумите по програмата се предоставят на общините, които приготвят храната за своя сметка. Те изпитват затруднения и от повишаването на горивата, тъй като доставят топлия обяд директно до домовете на хората в различни населени места, каза областният управител.

"Цените на пазара отдавна са по-високи от тези, заложени при старта на програмата и не са актуализирани според инфлацията. Невъзможно е за 2,60 лв на ден да се осигури здравословна, разнообразна и питателна храна, затова считам, че сумата трябва да се увеличи поне с 20 на сто", коментира Янев.

Като пример в предложението се посочва едно от менютата, от което е видно, че е почти невъзможно в рамките на сегашната стойност за един храноден да се предостави качествена храна.

"Една услуга не постига своите цели, ако не е налице и съответното качество към нея. Ние трябва да се стремим към това качество, за да чувстват ползващите програмата реална загриженост от държавата", допълва в писменото предложение областният управител.