С четири зарядни станции за електрически лодки е оборудван пристанът в бургаския квартал "Крайморие". С тях се предоставя възможност за бързо и удобно зареждане на плавателните съдове, съобщиха от пресцентъра на Община Бургас.

Две от станциите са монтирани на кея, а другите - до офис сградата на обекта.

Осигуряването на новите съоръжения е по проект на Община Бургас за подобряване на условията за рибарите и модернизация на пристана. Проектът е финансиран със средства от Европейския фонд за морско дело и рибарство и републиканския бюджет.

На лодкостоянката са монтирани и соларни панели за топла вода за удобство на хората, които ползват и посещават кея, добавиха от общинския пресцентър и обясниха, че чрез внедряването на иновативните технологии Община Бургас изпълнява своята политика за намаляването на въглеродните емисии в атмосферата като част от мерките за опазване на околната среда.

На лодкостоянката в "Крайморие" е осигурено и водолазно оборудване, предназначено за поддържане на подводните съоръжения и почистване на морското дъно от отпадъци. Пристанът разполага със специална кофа за автоматично захващане на плаващите отпадъци в неговата акватория. Осигурен е и допълнителен понтон, чрез който се увеличава капацитетът на пристана за прием на плавателни съдове.

Община Бургас модернизира и рибарското пристанище в квартал "Сарафово" и лодкостоянката при рибарското селище "Ченгене скеле". За пристана в "Сарафово" са осигурени 12 понтонни кея, като чрез тях капацитетът на пристанището се увеличи с още 100 места за плавателни съдове. Лодкостоянката в "Ченгене скеле" е оборудвана с два нови понтона.