Чисто нов паркинг за 14 автобуса и 60 коли в центъра на Пловдив бе открит официално днес. Паркоместата са на бул. "6 септември", близо до улица "Мортагон", съобщава Трафикнюз.

След откриването на паркинга, той ще приема коли и автобуси, като режимът на ползване ще е по-различен. Идеята на паркинга е да приема автобусите, които досега са спирали до Източната порта за туристите.

Таксите са определени след гласуване на Общинския съвет, като рейсовете ще се таксуват по 3 лева на час. Коли също ще имат право да спират на новия паркинг, като таксата за тях ще е 1 лев за час.Предвиден е и месечен абонамент - за автомобили 50 лева. 24 лева пък ще е таксата за 24-часов престой на автобус. Паркингът ще бъде стопанисван от ОП "Паркиране и репатриране".

"Имахме многобройни разговори с жителите, търговците и ресторантьорите в района. За всеки е помислено. Освен паркинга, районът е облагороден, направена е нова тротоарна настилка и ново осветление", каза кметът на район "Централен" Георги Стаменов.

На входа на пространството за спиране е изградена кабинка, а скоро ще е монтирана и бариера.

Очаква се в района скоро де започнат редица строителни дейности. Първо ще се реконструира улица "Балкан", а след това ще започнат дейностите в карето между "Марица-юг", "Източен", "Княгиня Мария Луиза" и "Цар Борис III Обединител".